În mandatul rectorului Valentin Popa, numărul studenţilor a scăzut la Universitatea din Suceava, însă taxele s-au dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei Valentin Popa. FOTO www.newsbucovina.ro
Ministrul Educaţiei Valentin Popa. FOTO www.newsbucovina.ro

Activitatea managerială a rectorului Valentin Popa, noul ministru al Educaţiei, nu iese cu nimic în evidenţă în cei aproape şase ani de când conduce Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. În această perioadă, numărul studenţilor de la universitatea suceveană a scăzut, taxele s-au dublat, iar noul campus promis a rămas doar la stadiul de proiect.

Valentin Popa, noul ministru al Educaţiei, a fost ales rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava în 2012. Popa a decis să-şi suspende mandatul de rector la USV pe durata ministeriatului. 

Sub mandatul fostului rector, Adrian Graur, universitatea suceveană a cunoscut cea mai mare dezvoltare din istorie.

La finalul mandatului lui Graur, la USV erau înscrişi peste 12.000 de studenţi. În prezent, la Suceava numărul studenţilor este de 9.404. Majoritatea elevilor din judeţul Suceava evită să-şi continue studiile universitare pe plan local, ei optând, în marea majoritate, pentru centrele universitare din Iaşi, Cluj-Napoca, Bucureşti sau din străinătate.

Dintre cei 9.404 de studenţi de la USV, 5.364 plătesc taxă de şcolarizare. În momentul în care Valentin Popa a ajuns la conducerea universităţii sucevene, studenţii trebuia să scoată din buzunare pentru taxa de şcolarizare sume cuprinse între 1.600 şi 2.200 de lei. În prezent, taxele de la USV sunt cuprinse între 2.500 şi 3.750 de lei.

O problemă care există de ani de zile şi care nu a putut fi rezolvată în mandatul lui Valentin Popa este cea a locurilor de cazare. La începutul acestui an universitar, peste 2.500 de studenţi au solicitat loc în cămine, însă universitatea suceveană dispune doar de 1.100 de locuri în cele cinci cămine studenţeşti pe care le deţine.

În anul 2017, Universitatea „Ştefan cel Mare” a obţinut venituri totale în valoare de 127.147.000 de lei. Din această sumă, 65.660.000 de lei au reprezentat venituri proprii, respectiv 38.450.000 de lei – fonduri primite de la Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi 27.210.000 de lei – din taxe. Totodată, universitatea suceveană a mai obţinut venituri de 8.880.000 de lei din activitatea de cercetare ştiinţifică, 22.607.000 de lei alocaţii de stat cu destinaţie specială din Contractul de finanţare MEN şi 30.000.000 de lei pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Cheltuielile USV pe anul 2017 sunt tot de 127.147.000 de lei. Din această sumă, 55.690.000 de lei au reprezentat cheltuieli de personal, 13.150.000 de lei bunuri şi servicii, inclusiv din contractele de cercetare, 607.000 de lei ajutoare sociale, 6.500.000 de lei burse de la MEN, 20.900.000 de lei cheltuieli de capital şi 30.000.000 de lei cheltuieli pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Conform ultimei clasificări efectuate de către Ministerul Educaţiei, Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost inclusă în ultima categorie, respectiv a universităţilor centrate pe educaţie. Reprezentanţii USV au contestat în instanţă această clasificare, însă în 2014 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a dat dreptate Ministerului Educaţiei. La începutul acestui an, reprezentanţii ministerului au anunţat că pregătesc o nouă clasificarea a universităţilor din România, urmând a fi luaţi în calcul noi indicatori.

Una dintre puţinele reuşite ale rectorului Valentin Popa, ca rector al universităţii sucevene, este locul I obţinut de USV în topul brevetelor de invenţii. În anul 2016, OSIM a acordat Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava un număr de 34 de brevete de invenţii, faţă de 13 brevete la Universitatea „Transilvania” din Braşov şi 11 brevete Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Cel mai notabil eşec al rectorului Valentin Popa îl reprezintă campusul din Moara, o localitate limitrofă a Sucevei. Acolo, pe o suprafaţă de 30 de hectare de teren urmau să fie construite spaţii de învăţământ şi de cazare, o bază sportivă pentru fotbal, un bazin de înot de dimensiuni olimpice, o sală polivalentă – cu suprafeţe de joc pentru handbal, volei, baschet, tenis, badminton, gimnastică, un complex dendrologic – care trebuia să conţină sere, grădină botanică şi un parc dendrologic – laboratoare şi centre de cercetare şi o casă a tineretului. De asemenea, proiectul cuprindea şi construirea a două cămine studenţeşti cu 300 de locuri fiecare, un bloc de apartamente tip ANL, destinat cadrelor didactice tinere care lucrează la universitate şi o cantină tip restaurant cu 200 de locuri pe serie. Proiectul mai prevede realizarea unui canal pentru canotaj care să aibă lungimea de 500 de metri şi o grădină japoneză cu un pavilion pentru servitul ceaiului şi cafelei, dar şi o mică grădină franţuzească.

„Campusul din Moara aflat la trei kilometri de Campusul I va fi construit pe etape, în funcţie de priorităţi, dar şi de fondurile de care dispunem. Cel mai probabil, în prima fază, vom demara lucrările pentru căminele studenţeşti şi pentru Casa studenţilor”, declara în anul 2012 Valentin Popa. De atunci şi până în prezent proiectul n-a înaintat niciun pas.

Înainte de a ajunge rector la USV, Valentin Popa a ocupat funcţiile de director al Departamentului de Calculatoare, Electronică şi Automatica şi de şef al Catedrei de Calculatoare şi Automatizări, în perioada 2004 – 2011, fiind doctor în specialitatea Componente, dispozitive şi circuite electrice.

Alte ştiri pe această temă:

Valentin Popa a preluat mandatul de ministru al Educaţiei. Cine este noul ministru al Învăţământului

Prorectorul Universităţii din Suceava, despre „ministrul pamblică”: „Nu pot spune că e un bun comunicator, dar e un manager foarte bun”

Ministrul Educaţiei scos din jobenul lui Dragnea-Trei Dosare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite