Zece angajatori din judeţul Ialomiţa, amendaţi cu 140.000 de lei pentru muncă la "negru"

Zece angajatori din judeţul Ialomiţa, amendaţi cu 140.000 de lei pentru muncă la

Inspectorii ITM au efectuat zeci de controale FOTO Adevărul

Zeci de controale, desfăşurate în luna ianuarie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Ialomiţa, s-au încheiat cu aplicarea de amenzi în valoare totală de 149.500 lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Activitatea de identificare şi combatere a cazurilor de muncă fără forme legale de angajare s-a realizat prin 84 de controale inopinate la toate tipurile de angajatori. Persoanele implicate într-o asemenea activitate ilegală sunt total neasigurate şi neprotejate de eventuale riscuri, suferind serioase dezavantaje economice şi sociale. Inexistenţa contractelor individuale de muncă împiedică statul în exercitarea prerogativelor sale fiscale. Un număr de 20 de persoane, din care 3 femei, au fost identificate desfăşurând activitate de muncă nedeclarată la 10 angajatori care au fost sanctionaţi cu amenzi în valoare de 140.000 lei.
 
Modul în care sunt respectate prevederilor legale privind timpul de muncă şi de repaus a fost urmărit la un număr de 93 de angajatori şi au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale din care 9 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 4.500 lei. În principal, în urma acţiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă, s-au mai multe deficienţe, printre care neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă şi de odihnă, evidenţa precară a timpului de lucru, neintroducerea datelor şi netrasmiterea la inspectorat a programului REVISAL, dar şi neacordarea în condiţiile legii a unor drepturi salariaţilor (plata orelor suplimentare, repaus săptămânal, plata orelor de noapte, neplata la termenele convenite prin contractele de muncă a salariilor. Pentru aceste deficienţe au fost dispuse 85 de măsuri de intrare în legalitate cu termene concrete de realizare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: