VIDEO Tornada a făcut prăpăd şi în satul Sudiţi: 30 de case au rămas fără acoperişuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tornada a lovit cu putere pe 30 aprilie FOTO Captură video
Tornada a lovit cu putere pe 30 aprilie FOTO Captură video

Tornada înfricoşătoare din Bărăgan a lovit şi localitatea Sudiţi din judeţul Ialomiţa. Conform TV Ialomiţa, peste 30 de case au fost afectate. Vântul deosebit de puternic a smuls acoperişurile şi a pus la pământ zeci de garduri şi copaci. Bucăţi din acoperişurile distruse au fost purtate de rafalele violente sute de metri pe câmp.

Comuna se află în partea de sud-est a judeţului, pe malul drept al râului Ialomiţa, la limita cu judeţul Călăraşi. Este străbătută de şoseaua judeţeană DJ201, care o leagă spre nord-est de Săveni şi Ţăndărei (unde se termină în DN2A) şi spre vest de Mărculeşti, Slobozia (unde se intersectează cu DN21), Ciulniţa, Ciochina şi Coşereni (unde se termină în DN2).

Un fenonem meteo extrem de periculos a făcut prăpăd marţi după-amiază în judeţul Călăraşi. O tornadă înspăimântătoare a lovit localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord, aflat pe DN21 Călăraşi-Slobozia a fost luat pe sus de vijelie, opt oameni fiind răniţi. Acoperişurile a 16 case au fost smulse de furtună, zeci de copaci au fost puşi la pământ, iar peste 400 de oameni au rămas fără curent electric.

Ce spun meteorologii

Meteorologii încearcă să stabilească puterea cu care a lovit tornada înspăimântătoare în Călăraşi. Specialiştii spun că au nevoie să analizeze datele meteo, să facă cercetări pe teren la faţa locului şi să vadă imaginile care au fost surprinse de martori. „Tornada de la Drajna s-a format în momentul în care frontul atmosferic rece care a pătruns în România, din Bulgaria, în cursul dimineţii, s-a ciocnit cu unul de aer foarte cald din estul Munteniei. Din cauza temperaturilor ridicate s-au dezvoltat foarte mult norii cumulonimbus a căror înălţime a atins 13-14 kilometri. La această situaţie a contribuit şi Dunărea, apă dulce, care în timpul zilei se încălzeşte, iar în vecinătatea unei mase de aer rece dă naştere acestui fenomen. Vorbim cu adevărat despre o tornadă grozavă, adică foarte puternică şi care s-a format ca o pâlnie de sus în jos şi de jos în sus”, a precizat Mariana Frăţilă, meteorolog la Centrul Meteorologic Dobrogea.

Norii cumulonimbus sunt nori de furtună, formaţi din vapori de apă sub acţiunea unui vânt ascendent. Aceştia înmagazinează un volum mare de apă, care la un moment dat cade sub formă de precipitaţii, apărând un puternic curent descendent, care poate intra în rotaţie cu aerul cald. Astfel, apare un fuior sau pâlnie la baza norului, care coboară şi atinge solul, producând o tornadă, explică specialistul. 

Zona de câmpie se încinge foarte repede

Aceşti nori cumulonimbus şi-au făcut apariţia şi în cazul de la Drajna. Meteorologul spune astfel de fenomene se produc în sezonul cald când se pot înregistra diferenţe termice semnificative între fronturile atmosferice. „Bărăganul este o zonă predilectă pentru astfel de fenomene, pentru că este zonă de câmpie, se încinge foarte repede, iar temperaturile cresc foarte mult. Repet, şi Dunărea contribuie la formarea acestui fenomen. Viteza vântului din interiorul tornadei a fost până la 90 de kilometri/h, conform datelor pe care le deţinem”, a spus specialistul. 

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite