Operaţiunea Monstrul! Un morun uriaş a fost pescuit accidental în Dunăre. Ce s-a întâmplat cu peştele

Operaţiunea Monstrul! Un morun uriaş a fost pescuit accidental în Dunăre. Ce s-a întâmplat cu peştele

Peştele, predat autorităţilor FOTO ANPA

Un morun de peste 100 de kilograme, pescuit accidental din braţul Borcea, la Feteşti, a fost predat autorităţilor. Peştele a fost eliberat în apă, în urma acţiunilor comune a ANPA-DIAI şi INCDPM. Pescarii care au anunţat autorităţile au fost plătiţi cu 60 de lei pe kilogram, conform procedurilor INCDPM.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma colaborării experţilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului (INCDPM) cu reprezentanţii Agenţiei Naţional pentru Pescuit şi Acvacultură – Direcţia Inspecţie Ape Interioare (ANPA-DIAI), după efectuarea acţiunilor de verificare a pescarilor autorizaţi de ANPA pentru pescuit în scopul predării exemplarelor de sturioni pentru a fi marcaţi ultrasonic şi eliberaţi de către echipa experţilor de la INCDPM, reprezentanţii celor două instituţii au fost contactaţi de către pescari cu privire la prinderea accidentală unui morun de peste 100 kg.
 
60 de lei un kilogram de sturion
 
Cele două entităţi, INCDPM şi ANPA, au redactat un proces verbal de capturare accidentală a morunului, cu pescarii în cauză, şi au demarat acţiunea de marcare ultrasonică la punctul de lucru Feteşti şi eliberarea sturionului în mediul său natural. Pescarii care au anunţat capturarea accidentală a morunului au fost plătiţi conform procedurilor INCDPM cu suma de 60 lei/Kg, după cântărirea exemplarului de către experţii INCDPM în prezenţa ANPA-DIAI.  Autorităţile au salutata iniţiativa pescarilor care au anunţat capturarea accidentală şi recomandă ca astfel de acţiuni să fie adoptate şi de restul pescarilor comerciali.
Proiecte de monitorizare a speciei
 
Proiecte de monitorizare
 
Experţii INCDPM au demarat numeroase proiecte de monitorizare a speciilor protejate de sturioni, aceştia fiind marcaţi cu mărci ultrasonice şi monitorizaţi continuu, începând cu anul 2011 şi până în prezent, prin staţiile fixe de tip DKTB şi DKMR-01T poziţionate de la Porţile de Fier până la vărsarea Dunării în Marea Neagra , precum şi a echipamentului mobil VR100.
 
Vă recomandăm şi:

 

citeste totul despre: