Un minor dispare la fiecare trei zile din Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La fiecare trei zile, Poliția este alertată în legătură cu dispariția unui minor de la domiciliu
La fiecare trei zile, Poliția este alertată în legătură cu dispariția unui minor de la domiciliu

Plecaţi de bunăvoie de la domiciliu sau din centrele de plasament, minorii pun pe jar părinţii şi autorităţile. Mulţi dintre ei sunt recidivişti şi sunt daţi în urmărire frecvent.Relaţiile din lumea virtuală, spiritul adolescentin de aventură, teama de părinţi, neglijenţa acestora sau nevoia de afecţiune sunt doar câteva dintre cauzele care îi determină, spun specialiştii, pe minori să fugă de acasă sau din centre

Fiecare caz în parte are specificul său, iar cauzele ce conduc la dispariţia copilului pot fi şi de altă natură, respectiv de o tulburare de personalitate sau un tratament neadecvat din partea familiei asupra copilului, libertinism, agresivitate sau condiţii precare materiale. În prima parte a acestui an, poliţiştii au primit nu mai puţin de 54 de sesizări cu privire la dispariţii ale minorilor de la domiciliu sau din centrele de plasament.

Fugarul îndrăgostit de trenuri
Un caz aparte îl reprezintă cel al lui Gabriel-Leonard Matache. Puştiul de 14 ani, din Urziceni, a plecat de acasă de patru ori anul acesta şi o dată anul trecut. De fiecare dată, poliţiştii l-au depistat pe raza unor gări din ţară. Cel puţin acestea sunt datele oficiale, iar asta întrucât poliţiştii spun că este foarte posibil ca Gabriel să mai aibe la activ alte câteva plecări voluntare de la domiciliu.

„Gabriel a fost declarat dispărut la Poliţie de patru ori în 2011 şi o dată în 2010. De trei ori, a fost găsit în Gara de Nord din Bucureşti, ultima dată chiar la începutul acestei săptămâni. În alte două cazuri, a fost depistat în Gara Ploieşti. Acestea sunt datele oficiale, dar este posibil ca Gabriel să mai fi lipsit de acasă, dar părinţii să omită să anunţe dispariţia sau ca el să se întoarcă înainte ca aceştia să reclame“, explică Andreea Dănilă (27 de ani), purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa.

Au plecat din centrele de plasament

De asemenea, în data de 18 mai, Poliţia Municipiul Slobozia era sesizată cu privire la dispariţia minorei Nicoleta Constantin, care plecase, fără să anunţe, din centrul de plasament în care era instituţionalizată. Nicoleta a fost depistată, o săptămână mai târziu, pe raza municipiului Slobozia. Reinstituţionalizată în centrul de plasament, adolescenta le-a spus autorităţilor că toate cele şapte zile în care a figurat ca dispărută le-a petrecut acasă la o prietenă din Slobozia.

„Dispariţia Nicoletei a şocat pentru că era prima oară când a plecat, nu a fost vorbă de recidivă. Tocmai din acest motiv am şi mediatizat acest caz. Într-un final, s-a terminat cu bine, iar fata a fost găsită şi adusă înapoi la centru“, susţine Neculai Badea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa.

Tot din centrul de plasament, dar de data aceasta din Urziceni, a plecat şi Liliana Petrache. Adolescenta de 16 ani a dispărut în data de 10 mai şi nu este la prima plecare voluntară. În momentul de faţă, Liliana Petrache figurează drept dispărută, potrivit IGPR. 

Corina Neagu, depistată după trei luni
Dispariţia adolescentei de 15 ani a fost sesizată autorităţilor de două ori. Prima dată, în 2010, când, la sfârşitul lunii noiembrie, Corina, plecată să îi cumpere un cadou fratelui său, nu a mai revenit acasă. Copila din Slobozia Nouă avea să fie depistată o săptămână mai târziu, pe raza localităţii Albeşti, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Slobozia. În data de 27 februarie, Corina pleca din nou de acasă, iar părinţii anunţau autorităţile cu privire la cea de-a doua dispariţie a adolescentei. Minora a fost depistată la începutul acestei săptămâni, pe raza municipiului Slobozia, la trei luni de la data dispariţiei.
„Corina a fost găsită luni, în Slobozia. Minora a fost încredinţată familiei şi a declarat că a plecat de bunăvoie de acasă“, spune Andreea Dănilă.

Părinţii au partea lor de vină
Cauzele care îi determină pe minori să dispară sunt multiple, spun specialiştii. Printre acestea, se numără dromomania (impulsul de a pleca la drum), relaţiile artificiale de pe reţelele de socializare, neglijenţa părinţilor, nevoia de afecţiune, plecarea părinţilor în străinătate sau comunicarea precară dintre părinţi şi copii.

„Violenţa, indiferent de tipul ei, consumul de alcool în familie, cerinţele incompatibile ale părinţilor sau neglijenţa acestora, teama de reacţia părinţilor şi multe altele pot sta la baza plecărilor voluntare ale minorilor. Unii vor să se căsătorească sau să trăiască în concubinaj, iar, cum părinţii nu sunt de acord, decid să plece. Alţii vor să câştige nişte bani în perioada sezonieră şi pleacă să muncească, la mare, de exemplu. Cele mai multe astfel de cazuri de dispariţie apar în perioada pubertăţii, a adolescenţei“,spune Mariana Neacşu (37 de ani), psihologul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Ialomiţa.

image
image

Citiți mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite