Un bărbat care şi-a agresat concubina, cercetat penal. Femeia s-a opus emiterii unui ordin de protecţie provizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, este cercetat de poliţişti pentru violenţă domestică, după ce concubina sa l-a reclamat că a agresat-o. Deşi fusese bătută femeia s-a împotriva emiterii unui ordin de restricţie.

Pe 12 august, Poliţia Municipiului Slobozia a fost sesizată de o femeie de 39 de ani despre faptul că ar fi fost agresată pe stradă de concubinul ei, un bărbat de 50 de ani.

Din verificările efectuate de poliţişti şi după completarea chestionarului de evaluare a riscului s-a stabilit că există pericol iminent de producere a altor acte de violenţă domestică, fiind întrunite condiţiile necesare emiterii unui ordin de protecţie provizoriu, însă femeia s-a opus emiterii unui astfel de ordin. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.

Cum se emite ordinul de protecţie

Mesajul poliţiştilor este de a încuraja iniţiativa persoanelor vătămate de a le cere sprijinul, mai ales că începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu.

Ordinul de protecţie provizoriu va fi emis atunci când, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc .

Conform acestuia, obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

- evacuarea temporară a agresorului din locuinţă comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa comună (se va dispune cu măsura de mai sus);

- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de alte rude ale acesteia ori  faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate prin acesta;

- obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

predarea de către agresor organelor de poliţie a armelor deţinute.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite