Trucuri: cum redăm strălucirea bijuteriilor cu ajutorul cartofilor, al oţetului sau cu pastă de dinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

După o anumită perioadă, strălucirea bijuteriilor se estompează. Ea poate fi redată fără prea multe bătăi de cap şi costuri suplimentare, folosind cu încredere ce avem la îndemână prin casă. Cartofii şi oţetul fac minuni în acest sens, sunt de părere specialiştii.

Fie că sunt din aur, fie că sunt din argint, bijuteriile îşi pierd din strălucire, indiferent de modul în care le păstrăm. Atelierele specializate folosesc tot felul de substanţe care să readucă la viaţă luciul brăţărilor, inelelor sau cerceilor preferaţi. Operaţiunea implică însă o serie de costuri şi ceva timp.

Specialiştii recomandă, în special doamnelor şi domnişoarelor, să privească mai atent asupra lucrurilor pe care le au prin casă, pentru că unele dintre ele pot fi folosite pentru a reda strălucirea bijuteriilor pe care le poartă.

„Trucurile sunt destul de vechi şi erau folosite încă de pe vremuri. În trecut nu erau substanţele care există astăzi pe piaţă. Mai dădeam cu bicarbonat de sodiu, mai cu oţet. Sunt la fel de bune şi astăzi”, susţine Ion Toma, bijutier din Slobozia. 

Bijuterii de argint, curăţate cu cartofi 

Cea mai mare problemă a bijuteriilor de argint o reprezintă faptul că ele oxidează. Bijutierii vechi susţin faptul că acasă doamnele au la îndemână o sumedenie de soluţii practice pentru a reda strălucirea giuvaerurilor. Primul pe listă este banalul cartof, care distruge oxidul de pe toate podoabele de argint. „Operaţiunea nu este deloc complicată. Se taie cartoful felii, se pune într-un vas cu apă, iar apoi se pun şi bijuteriile de argint în acelaşi vas”, explică bijutierul. 

La fel de eficientă se dovedeşte şi pasta de dinţi. Ea trebuie să fie neapărat albă, fără coloranţi. Procedeul este destul de simplu. Pasta se aplică pe obiectul valoros, apoi cu o periuţă de dinţi se freacă zonele oxidate. După câteva minute se clăteşte cu apă, iar bijuteria arată ca nouă.

Minuni face şi soluţia preparată cu apă caldă, bicarbonat de sodiu alimentar şi detergent de vase. Bijuteriile se ţin într-o astfel de soluţie preţ de 20 de minute, după care se şterg cu o cârpă moale. Operaţiunea se poate realiza şi cu oţet. Pentru a evita însă oxidarea, este foarte important ca bijuteriile de argint să nu fie ţinute în cutii de lemn, deoarece lemnul poate distruge calitatea metalului. 

Săpunul lichid curăţă diamantele 

Curăţarea pietrelor preţioase precum rubine, safire şi chiar diamante se face mai simplu decât am crezut vreodată, direct în propria locuinţă. Pentru a pune în practică această operaţiune este nevoie doar de puţină apă caldă şi săpun lichid. Bijuteriile pe care sunt încrustate astfel de pietre se introduc în apă, iar apoi se şterg cu o cârpă moale după câteva minute. 

Citiţi şi:

Top 10 gadgeturi ieftine şi utile, care ne uşurează existenţa. Ce este lentila universală pentru telefonul mobil

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite