Studiile care arată pericolele ascunse în desenele animate. „Violenţa vizionată de copii la TV poate contribui la dezvoltarea de comportamente agresive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desenele animate difuzate pe micile ecrane pot avea efecte negative asupra dezvoltării copiilor. Două studii, realizate la Cluj şi Bucureşti, vorbesc despre impactul negativ al acestor programe.

Cei mai mulţi părinţi preferă să-şi lase copiii să privească la televizor încă de la cele mai fragede vârste. Specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Cluj au publicat pe internet un amplu studiu ce are ca temă impactul pe care-l are privitul la televizor de către cei mici, în special în ceea ce priveşte desenele animate.

Intitulată „Efectele televizorului asupra copiilor”, cercetarea specialiştilor din cadrul CJRAE Cluj scoate în evidenţă aspectele negative pe care le poate avea asupra dezvoltării emoţionale a copiilor acest tip de programe.

Cea mai mare problemă o reprezintă violenţa pe care programele difuzate la televizor, şi care sunt urmărite şi de copii, o pot avea asupra copiilor. „Violenţa vizionată la TV sau alte media poate contribui la dezvoltarea de comportamente agresive, desensibilizarea la violenţă,  coşmaruri, teama de a fi rănit, scăderea empatiei faţă de alţii”, scriu specialiştii clujeni.

Alte efecte negative ar putea fi apariţia comportamentelor agresive, desensibilizare sau instalarea fricii. „Învăţarea comportamentelor agresive este favorizată de atractivitatea agresorului, de prezentarea violenţei ca fiind justificată, de prezenţa armelor, de prezenţa detaliilor grafice (...)”, mai scriu specialiştii din cadrul CJRAE Cluj.

Peste 7.000 de scene de violenţă

O atenţie deosebită asupra desenelor animate difuzate pe micul ecran au acordat şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului. Într-un studiu mai vechi privind problematica promovării actelor de violenţă prin programele destinate copiilor, aceştia au descoperit că numărul scenelor de violenţă din desenele animate este destul de mare.

La momentul realizării studiului, a fost efectuată o monitorizare a trei posturi de televiziune care difuzau exclusiv desene animate. Rezultatele studiului au fost uluitoare. În cele două săptămâni cât a durat efectuarea studiului de piaţă, experţii CNA au descoperit în desenele animate urmărite peste 7.000 de scene de violenţă.

„În perioadă monitorizată, pe ansamblul celor trei canale de desene animate s-au înregistrat 7.581 de scene de violenţă, dintre care 4.908 de scene de violentă fizică (65%) şi 2673 de scene de violenţă verbală (35%)”, se arată în cercetarea CNA.

Mai mult decât atât, în noiembrie 2016, Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat publicităţii şi date despre erorile gramaticale care apar în general la posturile de radio şi tv, chiar şi în programele destinate exclusiv copiilor.

Acest studiu a scos la iveală faptul că multe dintre programele dedicate copiilor folosesc un limbaj neacademic, neadecvat şi care conţine multe greşeli de exprimare. „Este vorba despre accentuări greşite ale formelor verbale (...) cuvinte care nu există în limba română sau pronunţări eronate ale unor cuvinte” mai spune specialiştii CNA.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite