Slobozia: Nou-născuţii din judeţ, neimunizaţi de la începutul anului

Stocurile de vaccin existente în cabinetele medicilor de familie şi în spitalele din judeţ sunt pe terminate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi s-au făcut solicitări pentru suplimentarea numărului de doze, răspunsul reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii întârzie să apară. Mamele bebeluşilor sunt revoltate. Viaţa micuţilor este pusă în pericol.

Nou-născuţii din judeţ riscă să se îmbolnăvească

În cabinetele medicilor de familie şi în maternităţile celor patru spitale din Ialomiţa, stocurile de vaccin pentavalent, care se administrează împotriva unor maladii grave, precum poliomielita, difteria sau tusea convulsivă, sunt pe terminate. Autorităţile sanitare au făcut nenumărate demersuri către Ministerul Sănătaţii, însă nu au primit un răspuns cert în ceea ce priveşte momentul în care dozele de ser vor fi distribuite în teritoriu.

„Solicitări au fost trimise de la începutul anului, însă răspunsul cu privire la sesizările noastre întârzie să apară“, a declarat Mihaela Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Mai mult decât atât, din cele peste 3.000 de doze de vaccin împotriva tuberculozei de care este nevoie, lunar, pentru imunizarea bebeluşilor din tot judeţul, în acest moment mai sunt disponibile doar 250. Aceeaşi problemă o ridică şi serul împotriva hepatitei de tip B. În stocurile autorităţilor sanitare, sunt doar 300 de doze, deşi pentru imunizarea copiilor este nevoie de 700 fiole de ser în fiecare lună.

„Aceste doze, pe care le deţinem în acest moment, ne-au ajuns doar pentru luna iunie. Din iulie, dacă nu primim vaccin, riscăm să nu mai putem imuniza niciun nou-născut“, adaugă dr. Mihaela Dumitrescu.

Neimunizaţi de şase luni

De la începutul anului, Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia nu dispune de vaccin împotriva turbeculozei, BCG. De aceea, toţi bebeluşii care au fost aduşi pe lume, nu au fost imunizaţi împotriva acestei maladii. În continuare, părinţii aşteaptă să intre în posesia serului.

„În spital, stocurile de vaccin BCG nu există. Mai avem câteva doze de ser pentru imunizarea copiilor împotriva hepatitiei B şi a rujeolei, rubeolei şi oreionului“, a declarat dr. Nina Precup Vâlcea, medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările