Slobozia: Nicolae Rotaru, vocea de aur a folclorului din Bărăgan

Ialomiţeanul este cel mai cunoscut interpret de muzică populară din Bărăgan, câştigator al prestigiosului concurs „Floarea din grădină“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Născut într-o familie numeroasă, în comuna ialomiţeană Dor Mărunt, Nicolae Rotaru îşi aduce aminte că primul contact cu muzica populară l-a avut la nunţile din sat, când, copil fiind, fugea de acasă şi se refugia, cu orele, lângă taraful de lăutari.

Coleg cu Dudu Georgescu

„Nu era nuntă să nu stau lângă lăutari, le sorbeam din ochi acordurile. Pe vremea când eram copil, nunţile ţineau trei zile. Îmi aduc aminte că la noi  în sat veniseră nişte ţigani care făceau cărămidă. După fiecare zi de muncă, luau instrumentele şi cântau pe prispa casei. Eram nelipsit din curtea lor“, îşi aduce aminte artistul.

Primul contact cu scena a fost la şcoală, când a câştigat şi premiul de interpretare la un concurs regional. În 1966, a plecat la Bucureşti, la grupul Şcolar de Arte şi Meserii, unde a fost coleg cu multe personalităţi din aria muzicală şi nu numai.

„La şcoala profesională de la Bucureşti eram coleg cu marele fotbalist Dudu Georgescu. Îmi aduc aminte că într-o toamnă l-am adus la mine, la ţară, să mă ajute la culesul viei. A stat la mine o săptămână“ spune melancolic Nicolae Rotaru.

Floarea din grădină

În timpul liber, a urmat cursuri de muzică sub directa îndrumare a marelui orchestrator Ion Văduva. Debutul pe scena bucureşteană a avut loc în 1966, la Ziua Recoltei, care s-a ţinut în spatele Halei Obor, în faţa a  sute de spectatori.

Deşi apăruse în nenumărate emisiuni radio şi tv, rampa de lansare a lui Nicolae Rotaru a reprezentat-o concursul naţional „Floarea din grădină“, concurs pe care l-a cîştigat în 1977. Soţia sa, Maria Butnaru, o cunoscută interpretă de muzică populară ale acelor vremuri, a reuşit şi ea să câştige trofeul doi ani de zile mai târziu, în 1979.

„Ne-am cunoscut în cadrul ansamblului ITB din Bucureşti, unde eram amândoi solişti vocali. A fost dragoste la prima vedere, şase luni mai târziu ne-am căsătorit. Datorită ei m-am înscris la concursul Floarea din Grădină“, îşi aminteşte marele rapsod.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: