Slobozia: Miliardarul legat de glia Feteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Poienaru a făcut o avere de Forbes din agronomie şi zootehnie. În clasamentul „Forbes  500 miliardari“, omul  de afaceri Ştefan Poienaru ocupă poziţia secundă în rândul bogaţilor din Ialomiţa.

Agronom de meserie, împătimit de munca câmpului, Ştefan Poienaru pare să-şi fi descoperit adevărata vocaţie în creşterea animalelor. Aşa cum îi place să spună, vrea să reînvie o veche tradiţie a locului, iar Feteştiul să fie cunoscut nu doar ca un nod de cale ferată în drumul spre mare, ci drept un important punct agricol pe harta ţării.
Oi de patrimoniu
Vorbeşte cu pasiune despre animalele pe care le deţine, oile sunt înregistrate chiar în Fondul Naţional Genetic din rasele Merinos şi Carabas. De altfel, este în permanentă legătură cu cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Ovinelor Palas din Constanţa. În cele două ferme pe care le deţine are circa 4.000 de oi şi 2.000 de capre. Pentru a le putea sacrifica şi-a adus un abator mobil, de care este tare mândru, tocmai din Norvegia, de la Rovaniemi (localitate situată aproape de Cercul Polar), pentru care a plătit peste un milion de euro. Speră ca în viitorul cât mai apropiat să-i facă şi pe români să prindă gustul produselor din lapte de capră.
Vinde la spanioli şi greci
Până una-alta, a vândut în acest an aproximativ 2.000 de iezi în Peninsula Iberică la un preţ foarte bun, circa 15 euro pe kilogram. De Paşte a mai dat şi vreo 2.000 de miei la greci cu 2,4 euro pe kilogramul în viu. Banii sunt buni, dar ceea ce îşi doreşte Poienaru este să îi facă pe români să aprecieze produsele din carne de oaie şi de capră. Şi-a făcut o carmangerie şi o fabrică de procesare a laptelui. Are chiar un brand propriu: Ovidiu.
Îşi extinde afacerile
Planurile de viitor mai prevăd realizarea unei investiţii într-o unitate de preparate din carne de oaie. Loc ar mai fi pe piaţă nu doar la noi, ci şi pe cele din jur. Spirit practic, Poienaru nu lasă nimic la voia întâmplării. S-a apucat să prelucreze pieile şi să confecţioneze articole din piele care pot fi găsite în magazinele lui.
Proprie reţea de magazine
Agricultorul s-a gândit că în loc să dea o grămadă de bani la marile lanţuri internaţionale să-l primească să-şi vândă produsele, mai bine îşi face el singur o reţea. Oricum nu putea să asigure volumele cerute de acestea.
În prezent are zece unităţi la Feteşti, Ţăndărei, Cernavodă şi Medgidia. Se găsesc de toate aici, mergând de la pâine, carne, mici, brânză de oaie din producţia proprie, până la detergenţi şi vinuri. Poienaru mai are circa 100 de hectare de vie şi pomi fructiferi. Primul brand „Vinul de viaţă lungă“, se găseşte deja pe rafturile magazinelor.
Omul Bălţilor
Când s-a dus la Ministerul Agriculturii şi a cerut să fie repartizat în zonă, pentru că soţia era de loc din Feteşti, a fost privit cu oarecare nedumerire. Toată lumea era mirată, ce l-a apucat să vrea să meargă în Balta Ialomiţei, renumită pentru terenurile mlăştinoase. „Vrei să ajungi împăratul bălţilor?“, aşa îl întrebau toţi. Şi asta după ce cochetase pentru puţin timp cu televiziunea.
În timp, a trecut prin diferite poziţii, de la inspector-şef până la director de IAS. Apoi, în primii ani de după Revoluţie, a făcut comerţ cu de toate, iar în 1992 a înfiinţat prima firmă a grupului Agrofam, urmată în 1994 de compania Agrofam Holding. În prezent, holdingul include cinci societăţi cu afaceri de circa 20 milioane de euro.
Mare cultivator de cereale
ll În total, Poienaru lucrează aproximativ 19.000 de hectare, din care o mare parte sunt concesionate de la ADS sau arendate de la oamenii din zonă, fiind unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din România. Ia în calcul cultivarea de plante energetice şi chiar construirea unei fabrici de brichete pentru foc.
Agricultorul deţine mai multe silozuri şi spaţii de depozitare, ceea ce l-ar putea transforma într-un jucător important în comerţul cu cereale. Se gândeşte chiar să facă pe malul Dunării un terminal de barje. I-ar fi mai uşor şi lui, şi altora.
Ştefan  Poienaru
• Locul II
• 64 de ani
• 15-16 milioane de euro
• Locul 319 naţional
• Agricultură,  zootehnie, industrie alimentară.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite