Slobozia: Elevii învaţă de pe manuale second hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile second hand sunt la mare căutare  foto: M. Sofronie
Cărţile second hand sunt la mare căutare foto: M. Sofronie

Criza financiară şi preţurile piperate ale editurilor îi fac pe liceeni să îşi îndrepte atenţia spre trocul cu manuale şcolare şi cărţi de la absolvenţi

Citeşte şi:

Şcoală primară transformată în birt sătesc

Cea mai la îndemână soluţie ar fi ca elevii să îşi cumpere cărţile. Preţurile editurilor sunt, însă, foarte piperate. Manualele noi pot ajunge chiar şi până la 60 de lei. Pentru că nu îşi pot permite să cheltuie atât, liceenii au găsit soluţii inedite, ca să nu rămână fără cărţi.

Trocul de... manuale

Dacă din clasa I şi până în clasa a X-a, elevii au primit manuale gratuite, odată ajunşi în clasele a XI-a şi a XII-a aceştia trebuie să îşi facă rost singuri de cărţile de pe care trebuie să înveţe. Respectivele manuale se transmit din generaţie în generaţie. Astfel, o singură carte poate ajunge în ghizdanele elevilor chiar şi trei, patru  ani la rând. Evident, uzura îşi spune şi ea cuvântul, însă elevii sunt mulţumiţi că pot deschide pagina la lecţia de zi. Elev în clasa a XII-a, la profilul matematică-informatică al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“ din Slobozia, Daniel Vasile (18 ani) are nevoie de un manual de matematică. Tânărul vrea să se pregătească temeinic la această disciplină pentru examenul de bacalaureat. A reuşit să îşi facă rost  de manual de la o altă elevă a liceului la care el învaţă. Pentru cartea respectivă, a fost nevoit să dea la schimb trei culegeri de algebră. Cu toate că „marfa“ avea coperţile măzgălite şi îi lipseau câteva pagini, Daniel a fost mulţumit că a reuşit să facă rost de manual. „O carte nouă costă foarte mult. Nu mi-am permis să o cumpăr, de acceea am încercat să fac rost de ea.  Nu îmi place cum arată, dar sunt mulţumit că o am. Era mai rău fără“, spune adolescentul.

Cărţi la preţ redus

Elevii care nu reuşesc să facă rost de cărţi gratis sunt nevoiţi să le cumpere. Noi, manualele au preţuri ce variază între 20 şi 60 de lei. De aceea, liceenii preferă să le cumpere de la elevii care au terminat deja şcoala. Oferta de manuale la mâna a doua este foarte diversificată şi mult mai tentantă şi se pliază pe puterea de cumpărate a clienţilor. Cumpărate de la elevii mai mari, manualele nu costă mai mult de 10-15 lei. Mai mult decât atât, „marfa“ este livrată direct în sălile de clasă. Andreea Pricop (18 ani) a terminat cursurile anul trecut. Tânăra şi-a strâns într-o sacoşă toate manualele şi a plecat să le vândă  elevilor. A fost de ajuns să intre într-o singură clasă de a XII-a, ca să scape de „produse“. „M-am gândit că foştii mei colegi au posibilităţi reduse şi nu am cerut foarte mult pe ele. În general, le-am dat cu opt, zece lei“, a spus tânăra. La aşa preţuri, nici nu-i de mirare că Andreea a fost asaltată încă de la intrarea în respectiva clasă de „cumpărătorii“ dornici de „chilipiruri“.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite