Slobozia: Centrala electrică de cogenerare va fi inaugurată anul acesta

Slobozia: Centrala electrică de cogenerare va fi inaugurată anul acesta

Centrala va fi amenajată pe platforma combinatului Amonil

Proiectul, derulat pe platforma combinatului chimic Amonil, presupune o investiţie de aproximativ zece milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ideea a prins contur în anul 2008, când Amonil a contractat un împrumut de peste şase milioane de euro de la InterAgro, pentru achiziționarea a două grupuri de cogenerare a energiei electrice și termice, cu compresoare de gaz aferente. Un an mai târziu, au fost demarate și lucrările la instalația de cogenerare.

În momentul punerii în funcțiune, centrala va avea o putere de 34 Mw, energie care va fi folosită pentru alimentarea consumatorilor de pe platforma combinatului Amonil, iar energia termică va fi folosită în procesele tehnologice.

„Energia termică utilă este asigurată prin recuperarea căldurii din gazele arse, evacuate de o turbină cu gaze, motor termic, motor Stirling, sau prin recuperarea energiei aburului rezultat din procesele tehnologice, în turbine de abur. Din acest motiv, instalațiile de cogenerare funcționează eficient doar în prezența unui consumator de abur sau energie termică“, spune inginerul Gelu Năstase, şeful centralei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările