Românca prietenă cu băştinaşii Embera. Cum a trăit femeia printre membrii unuia dintre cele mai vechi triburi de pe pământ

Românca prietenă cu băştinaşii Embera. Cum a trăit femeia printre membrii unuia dintre cele mai vechi triburi de pe pământ

Cristina Olteanu, tânăra din Slobozia care a vizitat tribum Embera din Panama FOTO: M.S.

O tânără din Slobozia a avut anul acesta parte de experienţa vieţii ei. Fata a trăit pentru patru luni în mijlocul unui trib străvechi din Panama. Experienţa s-a concretizat printr-o expoziţie de fotografie, în cadrul căreia tânăra a surprins aspecte din viaţa indigenilor Embera.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cristina Olteanu (33 de ani) este din Slobozia, dar locuieşte la Bucureşti. În urmă cu patru luni, datorită serviciului a ajuns în Panama. Pasionată de cunoaştere şi explorare, s-a decis să interacţioneze cu civilizaţiile indigene care îşi păstrează tradiţiile vechi de milenii. Din cele şapte triburi indigene care locuiesc pe teritoriul statului Panama, Cristina a fost atrasă de cultura tribului Embera. „Firma la care lucrez a desfăşurat un proiect în Panama şi am fost cooptată să fac parte din echipa care a mers acolo. Aşa am reuşit să eu să interacţionez cu băştinaşii. Mi-a plăcut enorm această experienţă. Am stat timp de patru luni printre indigenii tribului Embera. Practic, ei folosesc turismul drept mod de a-şi promova cultura, tradiţiile şi valorile” mărturiseşte Cristina Olteanu.
 
Poveşti indigene
 
De la Crisina Olteanu avem să aflăm că Embera este unul dintre cele mai vechi triburi indigene din Panama, iar în prezent este alcătuit din 33.000 de suflete. Toţi indigenii Embera trăiesc în sate mici şi izolate, alcătuite din cel mult 20 de familii. Tânăra din Slobozia a fost musafir într-una dintre aceste mici comunităţi umane şi străvechi şi povesteşte despre această experienţă. Cristina a fost impresionată de modul în care indigenii Embera trăiesc în comuniune cu natura şi cum reuşesc să se bucure de fiecare lucru oferit de pământ.

 
Băştinaşii Embera, dansând „Dansul tigrului” FOTO: M.S. 
 
 „Poate părea ciudat să vezi oameni care fac baie în râu sau cutreieră jungla, însă să ştiţi că ei sunt oameni care trăiesc momentul. În sânul comunităţii lor am simţit o vibraţie de bine şi pozitivism. A fost o stare cu adevărat specială pe care, pînă atunci, n-am mai trăit-o niciodată” rememorează aventuriera din Slobozia. 
Poveştile despre viaţa alături de băştinaşii din Panama continuă despre ritualurile de purificare ale acestora, prin dans. Cristina a participat la „Dansul tigrului”, o formă de mişcare a corpului prin care indigenii Embera alungă bolile din comunitatea lor. „Ei folosesc dansul în scop terapeutic. Fiecare dans are un nume de animal pentru că imită într-un fel mişcările animalelor. Este impresionant” susţine Cristina Olteani. 
 
Podoabe create manual de indigenii panamezi FOTO: M.S. 
 
Expoziţie la Slobozia 
 
La finalul celor patru luni petrecute aproape de indigenii Embera, Cristina a decis să aducă şi acasă la Slobozia o parte din atmosfera purificatoare creată de indigenii Embera. Astfel, ea a organizat la Muzeul Judeţean Ialomiţa o expoziţie fotografică în care a suprins indigenii Embera în mediul lor de viaţă. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 noiembrie. 
 
Citiţi şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: