Reţete inedite de vin fiert. Cum se prepară cea mai râvnită licoare a sărbătorilor de iarnă cu vanilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ingredientele inedite îmbogăţesc gustul vinului fiert FOTO: shutterstock
Ingredientele inedite îmbogăţesc gustul vinului fiert FOTO: shutterstock

Când Sărbătorile de Iarnă bat la uşă, atmosfera caldă şi primitoare este întreţinută cu o cană de vin fiert. Tradiţionala licoare a căpătat în timp moduri de preparare inedite, care-i dau o savoare deosebită.

Cea mai gustată băutură în preajma sărbătorilor de iarnă, vinul fiert, a căpătat în timp numeroase reţete de preparare. Aşa se face că, datorită ingredientelor folosite de cei care-l prepară, tradiţionalul vin fier s-a transformat astăzi într-o diversitate de gusturi şi arome.

Cât despre ingredientele care au îmbunătăţit licoarea românească, acestea sunt răspândite în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Unul dintre acestea este vanilia, mirodenie originară din America Centrală. Direct din bucătăriile orientale ale Indiei, ghimbirul dă savoare la rându-i vinului fiert. Dafinul şi citricele din însorita Grecie sunt de asemenea noile ingrediente care fac vinul fiert mai gustos. 

„Vinul fiert se poate pregăti în foarte multe feluri, depinde acum şi de imaginiaţia celor care vor să-l prepare. E drept că de la scorţişoară, aşa cum se făcea pe vremuri, gusturile sau mai diversificat. Nou la restaurant ne cer clienţii vin fiert cu ananas sau cu lămâie. Preparăm şi în funcţie de gusturile oamenilor” susţine Georghe Toma, chef într-un restaurant din Slobozia. 

Vin fiert cu lime şi clementine 

Ingrediente: 2 clementine,1 lămâie,1 lime, 200g zahăr, 6 cuişoare, 1 băţ de scorţişoară, 3 foi de dafin, 1 nucşoară,1 băţ de vanilie tăiat în două pe lungime, 2 anason stelat

2 sticle de vin

Mod de preparare: zahărul se topeşte cu zeama de la clementine, iar apoi se adaugă coajă rasă de lămâie şi lime. Totul se fierbe la foc mic şi se adaugă cuişoarele, băţul de scorţişoară, foile de dafin şi nucşoara. Se pune apoi băţul de vanile şi vinul. Se lasă la foc mare până se ajunge la temperatura de fierbe, iar apoi se serveşte în căi de lut. 

Vin fiert cu cardamom sau ghimbir

(n. red. cardamomul este o mirodenie din familia ghimbirului, folosit în bucătăria tradiţională din India sau Pakistan)

Ingrediente: cinci seminţe de cardamon sfărâmiţate, 750 ml apă, 750 ml vin, două linguri de zahăr brun, o portocală şi un băţ de scorţişoară.

Mod de preparare: Apa împreună cu celelalte ingrediente se pune într-o cratiţă de inox. Se adaugă coaja de portocală şi se încălzeşte timp de 10 minute. Se adaugă apoi vinul şi se ţine pe foc pentru a se amesteca cu celelalte arome. La final se strecoară şi se serveşte invitaţilor.

Vin fiert cu fructe exotice 

Ingrediente: două portocale, ananas, un fruct de kiwi, un frect de avocado, un fruct de rodie, 200 gr. de zahăr, praf de scorţişoară, doi litri de vin. 

Mod de preparare: se amestecă toate ingrediente şi se lasă la foc timp de 10 minute, după care se adaugă vinul. Totul se mai păstrează pe aragaz alte 10 minute, la foc mic.

Citiţi şi:

Trei reţete delicioase cu brânză şi cartofi, preparate de gospodinele din Bărăgan. Cum se fac „puriceii“ tradiţionali

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite