FOTO Reţeta succesului: banii câştigaţi la cules de căpşuni în Spania, investiţi într-o afacere cu flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile crescute la Andrăşeşti de soţii Dinu au mare succes în pieţe FOTO: M.S.
Florile crescute la Andrăşeşti de soţii Dinu au mare succes în pieţe FOTO: M.S.

Soţii Elena şi Marian Dinu au muncit şapte ani în străinătate, la cules de căpşuni şi de cartofi. Cu banii agonisiţi au demarat o afacere cu flori, acasă, în satul Andrăşeşti.

Familia Dinu s-a întors acasă, în Andrăşeşti, judeţul Ialomiţa, şi a înfiinţat o seră de flori. Toţi cei 10.000 de euro pe care cei doi soţi i-au economisit timp de şapte ani la muncă în străinătate i-au investit pentru a cultiva panseluţe, muşcate şi petunii. Florile se vând ca pâinea caldă în pieţe sau direct din curtea producătorilor.

„Am dormit într-o scară de bloc”

În sera ridicată în curtea casei lor din Andrăşeşti, judeţul Ialomiţa, Elena (38 de ani) şi Marian (41 de ani) trudesc de zor pentru a pregăti de vânzare producţia de petunii. Primele flori, de un roz electrizant, au apărut deja şi sunt puse cu migală în ghivece.

 La fel de mult au trudit şi pe meleaguri străine. L-au lăsat acasă pe Ionuţ, unicul copil, care la vremea respectivă avea doar trei ani, şi au plecat să muncească în Spania. Primul drum la în străinătate l-au făcut în anul 2002.

Elena era casnică, iar Marian lucra pe la cunoscuţi ca să-şi întreţină familia. Până şi-au văzut contractele semnate de angajatorul spaniol au trecut prin multe încercări.  

„Ne-am dus cu contracte de muncă legale, prin Forţele de Muncă de la Bucureşti. Era o coadă foarte mare pentru că erau mulţi oameni care sperau să ajungă în Spania. Nici la toaletă nu puteai să te duci, pentru că pierdeai rândul. Am dormit într-o scară de bloc ca să ajungem în Spania. Un bătrân şi-a făcut milă de mine şi mi-a dat un scaun”, mărturiseşte Elena Dinu.

„Munceam câte 16 ore pe zi la câmp”

Adunaţi, au petrecut la şapte ani peste hotare, la cules de căpşuni şi de cartofi. Lucrau zi şi noapte pământurile fermierilor spanioli pentru a-şi putea întreţine familia pe care au lăsat-o acasă, în România, la Andrăşeşti.  „Munceam câte 16 ore pe zi pe câmp: culegeam căpşuni şi cartofi.

Nu am avut probleme cu angajatorii, ne-am înţeles bine cu ei. În timp ce eu eram pe câmp, soţia mea făcea curăţenie într-o pensiune pe care o deţinea angajatorul spaniol”, povesteşte Marian.

Anul trecut au decis să renunţe la drumurile dintre România şi Spania, hotărând să investească banii pe care i-au câştigat într-o afacere a lor. Aşa a apărut ideea serei de flori.


Un Logan şi un cadru metalic pentru seră

„Făceam bani în  străinătate, dar n-am vrut să-i cheltuim pe lucruri inutile, aşa cum fac majoritatea românilor. E uşor să dai banii pe maşini sau pe alte lucruri. Am zis să facem ceva pentru noi şi pentru familia noastră”, spune Marian Dinu.

Aşa că toţi cei 10.000 de euro pe care i-au câştigat în Spania au fost investiţi, anul trecut, într-o seră de flori. Suma de bani a fost cheltuită pentru achiziţionarea unei maşini, o Dacie Logan cu care ghivecele de flori sunt duse la piaţă, cadrul metalic al serei şi folia care îl acoperă. Cu ce a mai rămas au fost achiziţionate primele seminţe de flori.  

“Panseluţe de vânzare”

Sera este amplasată direct în curtea casei. De dimineaţă şi până seara, soţii Dinu cultivă flori ornamentale. Petunii, panseluţe sau muşcate, florile sunt crescute cu grijă şi vândute în Piaţa Mare din Slobozia sau direct din gospodărie.  

Mândria familiei, florile sunt expuse într-un aranjament inedit în faţa porţii. O pancartă pe care este inscripţionat mesajul „Panseluţe de vânzare” şi care este montată la şosea atrage atenţia posibililor clienţi.

Deşi este abia la început, afacerea pare să meargă destul de bine. „Mergem cu flori în piaţă sau le vindem direct din curte. Oamenii văd panoul, apoi văd florile la poartă, vin, întreabă de preţ şi apoi, dacă doresc, cumpără”, explică Marian Dinu.

 Pentru un ghiveci de flori cultivat de florarii din Andrăşeşti, clienţii plătesc între 10 şi 25 de lei, în funcţie de sortiment. „Îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să aibă flori frumoase în curte sau în casă să treacă pe la noi”, adaugă florarul.

Pasul următor: răsaduri pentru legume

Soţii Dinu din Andrăşeşti se lasă cu greu convinşi să dezvăluie reţeta cultivării celor mai apreciate flori din pieţele Sloboziei. Seminţele pe care le folosesc le cumpără de la distribuitori autorizaţi şi le plantează în condiţii optime. În rest, este vorba doar despre dragoste şi pasiune pentru flori.

„Secretul din spatele florilor îl ştiu doar eu. Sunt crescute cu dragoste şi cu atenţie. Nu este o muncă foarte greoaie”, zâmbeşte Marian Dinu.

Pentru că sunt flori ornamentale, cu petuniile sau panseluţele cultivate în sera de la Andrăşeşti pot fi decorate grădini, dar şi interioarele locuinţelor, cu ajutorul jardinierelor.

„Îţi trebuie multă pasiune. Altfel, nu ai parte de prea mult succes. Noi iubim ceea cefacem, suntem în sfârşit acasă, alături de familie, şi avem o afacere a noastră”, se mândreşte Marian.

Pe viitor, Elena şi Marian Dinu doresc să-şi extindă afacerea. Cei doi florari din Andrăşeşti intenţionează să cultive şi răsaduri pentru legume.

Astfel, pe viitor, din sera familiei vor putea fi vândute în pieţe răsaduri de roşii, vinete sau ardei. „Intenţionăm să producem şi altceva decât flori. Este doar un început. Sănătoşi să fim şi să ne ajute Dumnezeu să reuşim!”, încheie Elena.
 

Citiţi şi:

FOTO Antreprenoriatul s-a născut la ţară. Ţăranii din Bărăgan fac afaceri cu dovleci pentru plăcintă

Vestiţi în toată ţara datorită culturilor de pepeni mai de soi decât cei din Dăbuleni, localnicii din comuna ialomiţeană Gheorghe Doja îşi încearcă din nou norocul. De data aceasta ei cuceresc România cu dovlecii pentru plăcintă.


VIDEO FOTO Afacere inedită: fermă de cerbi

Un om de afaceri a pus pe picioare un business neobişnuit: o fermă unde poţi admira cerbi, în mijlocul naturii, dar poţi şi să îi cumperi.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite