Razie în trafic pentru verificarea măsurilor impuse de Ordonanţa Militară. Poliţia a aplicat 37 de sancţiuni

Razie în trafic pentru verificarea măsurilor impuse de Ordonanţa Militară. Poliţia a aplicat 37 de sancţiuni

Razie în judeţul Ialomiţa FOTO IPJ Ialomiţa

Echipaje mixte de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali au efectuat o razie în judeţul Ialomiţa pentru asigurarea unui climat optim de siguranţă publică, ce a avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanţa Militară nr.2 din 21.03.2020.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Poliţiştii ialomiţeni au acţionat în urmă cu două seri în sistem integrat alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică pentru a verifica respectarea măsurilor impuse prin Ordonanţa Militară numărul 2 din 21 martie 2020.
 
De  asemenea, poliţiştii au transmis populaţiei, prin sistemele acustice din dotarea autospecialelor de poliţie, un mesaj punctual şi ferm, menit să responsabilizeze cetăţenii în vederea respectării regulilor şi recomandărilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID 19.
 
În cadrul activităţilor au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor art.5 din Ordonanţa Militară nr. 2 din 21.03.2020, valoarea acestora depăşind suma de 62.000 de lei.
 
Conform prevederilor Ordonanţei militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;
c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
 
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Totodată, conform prevederilor ordonanţei militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază.
Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Atenţie, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală!
Conform prevederilor legale, sancţiunile contravenţionale sunt între 100-5.000 de lei - pentru persoanele fizice şi între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: