Pușcăriașii de la Slobozia merg la școală ca să reducă pedeapsa

Nu doar copiii şi-au pregătit ghiozdanele pentru începerea noului an școlar, ci și 30 de deținuți închiși la Penitenciarul Slobozia. Motivul principal îl constituie faptul că, la absolvirea acestor cursuri, li se va reduce din pedeapsa inițială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Majoritatea pușcăriașilor care doresc să primească educație după gratii sunt închiși pentru fapte foarte grave, cum ar fi crime, tâlhării sau furturi. Aceștia au început, de astăzi, cursurile specifice claselor primare și, în premieră la Pentinciarul Slobozia, ore de curs pentru clasa a V-a. Pentru „elevii“  de la Penitenciarul Slobozia, anul şcolar nu va începe cu flori pentru profesori şi cu părinţii de mână, ci cu speranţa unei integrări sociale cât mai uşoare după eliberare.

„Avizi“ de educație

Pentru prima dată în istoria post-decembristă, penitenciarul din inima Băraganului va relua cursurile specifice clasei a V-a. Deţinuţii încarceraţi aici au şansa de a capăta cunoștințe de istorie, matematică, geografie sau alte materii specifice gimnaziului. Instruirea deţinuţilor se va face de către un personal calificat de la Şcola de Arte şi Meserii „Gheorghe Lazăr“ din Slobozia. „Persoanele închise aici învaţă după aceiaşi programă școlară din sistemul educațional actual şi vor obţine la absolvire diplome identice cu cele ale elevilor care studiază în școlile generale din România“, spune Iulian Vasile, ofiţerul educativ al penitenciarului.


Vestea că își pot omorî timpul, după gratii, cu orele de curs, 18 deținuți şi-au depus cereri pentru a urma cursurile clasei a V-a. Din cauză că nu au putut aduce foaia matricolă sau alte documente care să ateste că au absolvit patru clase, doar 12 dintre ei au început astăzi cursurile.

„Îmi omor și eu timpul la pârnaie“

Dumitru Goangă (41 de ani) este închis nouă ani pentru tâlhărie și mai are de ispășit aproape nouă luni. A terminat anul trecut clasa a IV-a, tot în penitenciar, iar noua decizie a administraţiei  i-a captat atenția. „Chiar îmi doream să fac mai mult de patru clase dar nu aveam unde. Vreau să mă şcolesc şi eu pentru că acum se cere opt clase peste tot“, spune deţinutul. Este sătul de puşcărie iar acasă îl aşteaptă o soţie şi trei copii pentru care va trebui să muncească după eliberare.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările