FOTO Purificare prin artă. Povestea deţinutului care-şi mărturiseşte fărădelegile desenând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul artistic îl ajută să treacă mai uşor peste cei 23 de ani de închisoare la care este condamnat pentru crimă. Virgil Slăvilă, unul dintre deţinuţii Penitenciarului Slobozia, desenează ca să uite de păcatele care l-au trimis după gratii.

Mărturisirea unui ocnaş

Virgil Slăvilă, care duminica aceasta va împlini vârsta de 40 de ani, intră în sala unde deţinuţii Penitenciarului Slobozia învaţă să scrie şi să citească. El nu participă la cursurile de alfabetizare, pentru  că ştie destulă carte. S-a pregătit chiar şi pentru admiterea la facultate, însă a renunţat la viaţa de student pentru cea de „băiat rău“. 

La prima vedere, pare un personaj inspirat din celebrele filme americane cu deţinuţi. Este tuns chel, cu ochi mici şi reci care te privesc pătrunzător, şi tatuat din cap până în picioare cu tot felul de modele tribale care-ţi taie răsuflarea. „Eu mi le-am făcut singur pe toate aceste tauaje aici în puşcărie. 

Cred că am muncit mai bine de un an să le termin. Aici dacă nu ai activitate o iei razna“ mărturiseşte deţinutul. La Penitenciarul Slobozia a ajuns în anul 2008, însă până atunci a mai experimentat viaţa de ocnaş în puşcăriile din Brăila şi Constanţa. Mai are de ispăşit aproximativ 10 ani din cei 23 la care a fost condamnat pentru complicitate la crimă. 

S-a întâmplat pe data de 26 iulie 2001 într-un hotel din Mamaia.  A participat alături de o prietenă la uciderea unei turiste pentru a-i lua banii. „Femeia asta venea din Germania, iar eu îl cunoşteam pe nepotul ei care mi-a spus că are un card cu mii de mărci germane pe el. Am făcut un plan cu el şi am zis să-i luăm banii. Alături de noi era Roxana, coninculpata mea. Ea s-a îmbrăcat în cameristă a bătut la uşa turistei, iar când a ieşit afară eu i-am tras un pumn în faţă. A căzut jos, iar fata cu care eram i-a acoperit faţa cu o pernă. Am luat banii şi am fugit“ rememorează deţinutul momentul crimei. Condmnatul Virgil Slăvilă a fost prins abia după două luni de la comiterea faptei, într-o localitate din judeţul Dolj. 

„Femeia“ motivul artei deţinutului Slăvilă 

Îi este greu să vorbească despre fapta cumplită pe care a săvârşit-o şi regretă nespus de mult ceea ce a făcut. Pentru a-şi înmuia conştiinţa îşi găseşte refugiul în artă, desenând. Ceea ce-l inspiră sunt femeile. Toate acestea, deoarece îşi aminteşte mereu de victima la a cărei moarte a fost complice.

 De la  Madonne cu prunci în braţe, la  domnişoare cochete toate au devenit teme primordiale pentru creaţiile deţinutului. Are nevoie doar o coală de hârtie şi cărbune, iar opera este gata în doar câteva minute. A realizat chiar şi câteva expoziţii personale de artă, ultima dintre ele fiind vernisată la sfârşitul lunii trecute.

 „Îmi place să desenez şi chiar am talent. Mi l-am descoperit în şcoala primară. Am făcut chiar şi cursurile Şcolii Populare de Artă din Constanţa, pentru că eu sunt constănţean. E frumos să ai o pasiune“ mărturiseşte deţinutul. O mare parte dintre creaţii îi sunt dedicate soţiei lui, alături de care şi-a unit destinul în anul 2007. 

Atitudinea  de „băiat rău“ a lui Virgin Slăvilă începe să se „cuminţească“ în momentul în care începe să vorbească despre modul în care percepe libertatea, la mai bine de 13 ani petrecuţi după gratii. „Nici nu ştiu ce-aş face dacă aş fi liber. Dacă acum mi s-ar da voie să plec cred că m-aş duce până la gară şi m-aş întoarce aici. Mai am cinci ani până la comisia de eliberare condiţionată. Mi-e greu să mă gândesc acum la libertate“ spune deţinutul. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite