Proteina ascunsă în pâine care provoacă infertilitate sau depresie. Specialiştii avertizează că intoleranţa nu se vindecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Glutenul din pâine poate avea efecte neplăcute asupra organismului FOTO: shutterstock
Glutenul din pâine poate avea efecte neplăcute asupra organismului FOTO: shutterstock

Glutenul este una dintre proteinele din pâine care poate afecta serios sănătatea. Medicii nutriţionişti explică faptul că foarte mulţi oameni pot dezvolta intoleranţă faţă de această proteină, iar din această cauză apare riscul de îmbolnăvire. Intoleranţa la gluten poate provoca dureri musculare, depresie şi chiar infertilitate.

Potrivit studiilor, 1% din populaţie suferă de intoleranţă la gluten. În literatura medicală de specialitate, faptul că organismul manifestă reacţii adverse faţă de proteina care se regăseşte în pâine poartă denumirea de boală celiacă.

Medicul specialist în boli de nutriţie şi diabet, Simona Berbece, explică principalele reacţii ale organismului în cazul intoleranţei la gluten.

„Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică. Manifestările pot apărea la orice vârstă şi sunt foarte variate. Vorbim despre oboseală neexplicată, diaree cronică, anemie, afte bucale, depresie şi chiar infertilitate”, explică medicul Simona Berbece.

O boală moştenită genetic

Alte studii au scos la iveală faptul că intoleranţa la gluten este moştenită genetic. Ea se poate manifesta, potrivit medicilor nutriţionişti, la rudele de gradul I ale persoanelor care suferă de această afecţiune. De asemenea, o mare predispoziţie să manifeste intoleranţă la gluten o au şi persoanele care suferă de diabet zaharat de gradul I.

Pentru a depista această boală este necesară efectuarea unui set de analize destul de complexe. „Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte coroborând manifestările clinice cu analizele de laborator şi examenul histopatologic al biopsiei intestinale, obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic”, mai spune medicul specialist în boli de nutriţie şi diabet Simona Berbece.

O boală fără tratament

În momentul de faţă nu există un tratament adecvat prin care efectele asupra organismului ale intoleranţei la gluten să fie diminuate.

Cea mai eficientă măsură prin care putem scăpa de problemele generate de această afecţiune este excluderea glutenului din alimentaţie. Astfel, persoanele amatoare de produse de panificaţie trebuie să renunţe la ele.

„Tratamentul nu există, cel mai eficient este să excludem produsele alimentare bogate în gluten. Pe piaţă există numeroase alte produse alimentare care nu conţin această proteină”, recomandă medicul Simona Berbece.

Citiţi şi:

Cartier de lux cu străzi pline de gropi şi noroi. Cum obligă primăria din Slobozia zeci de oameni să trăiască mai ceva ca la ţară

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite