Prima jumătate a secolului XX, prin ochii lui Costică Acsinte. 100 de fotografii inedite, expuse în opt oraşe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Covrigari din nul 1940 FOTO facebook /Costica Acsinte Photos
Covrigari din nul 1940 FOTO facebook /Costica Acsinte Photos

Costică Acsinte, sergent al Armatei Române şi fotograf de război, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front, apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte. Fotografiile au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare şi publicare. O sută de poze inedite vor fi expuse în opt oraşe din ţară, în perioada 10 octombrie - 4 decembrie.

„Acsinte.100” cuprinde scene de război, portrete de militari români şi frânturi din viaţa de zi cu zi a oraşului Slobozia din perioada 1930 – 1968. Expoziţia va ajunge la Piteşti, Slobozia, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Alba Iulia, Cluj-Napoca, şi, la începutul lunii decembrie, la Bucureşti.

Fotografii imprimate şi digitale vor fi expuse într-un spaţiu al cărui concept original îmbină elemente de multimedia cu lucrările fotografice semnate de Costică Acsinte. Proiectul va debuta la Piteşti, unde fotografiile vor putea fi văzute între 10 şi 13 octombrie la sediul Fundaţiei Culturale Ilfoveanu.

La Slobozia, ea va fi vernisată la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea (23 - 26 octombrie), la Iaşi - în Galeriile Dana (28 - 30 octombrie), la Constanţa - în Muzeul de Artă Constanţa (1- 3 noiembrie), la Timişoara - în Miscellaneous Art Center (12 - 15 noiembrie), Alba Iulia - în Casa Forum (22 - 25 noiembrie), la Cluj-Napoca – în Turnul Croitorilor (27 - 29 noiembrie) şi la Bucureşti - în Casa Löwendal (1 - 4 decembrie).

slobozia costica acsinte

Elevul mediocru, devenit celebru

Constantin C. Axinte( născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, s-a stins din viaţă la 7 ianuarie 1984 la Slobozia) a devenit celebru sub pseudonimul Costică Acsinte, acesta regăsindu-se pe reversul multora dintre fotografiile sale. Termină clasa a V-a în Perieţi, fiind un elev mediocru. La vârsta de 18 ani a absolvit Şcoala de Pilotaj de la Cotroceni, Bucureşti, dar fără a obţine licenţa de pilot (la data de 1 aprilie 1913 România avea doar 20 de piloţi licenţiaţi).

slobozia costica acsinte

Fotograf de război

Odată cu începerea Primului Război Mondial, se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât şi pe cele ale piloţilor şi observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, ruşi din grupurile 1 şi 3 Aviaţie. A făcut parte din Secţia foto a Escadrilei 1 Aviaţie. Experienţele trăite în această perioadă sunt redate de albumul fotografic personal ce conţine 84 de pagini şi 327 de fotografii, marea majoritate fiind însoţite de o scurtă descriere dactilografiată (albumul mai include desene/schiţe, tăieturi din ziare). El a realizat fotografii cu Regele Ferdinand, Regina Maria, Prinţul Carol, Generalul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu.

slobozia costica acsinte

Pozele, transformate de o artistă din  Australia

În urmă cu trei ani, Costică Acsinte a ajuns celebru şi în străinătate, după ce o parte din fotografiile sale au fost transformate de o artistă din Australia. Costică Acsinte a lăsat în urma sa o colecţie foto valoroasă care a impresionat-o pe Jane Long din Brisbane.

Fotografiile au fost colorate şi prelucrate în Photoshop, scrie Boredpanda.com. Rezultatul: imaginile par atât de realiste, încât ai putea crede că au fost realizate ieri. Fotograful australian a preluat varianta digitalizată a pozelor semnate de Costică Acsinte, care pot fi găsite pe site-ul colectiacosticaacsinte.eu. Arhiva fotografului român are peste 5.000 de cadre.

slobozia costica acsinte

Cu multă imaginaţie, artistul fotograf a recreat poveşti de viaţă. “Sper ca imaginile mele să ajute oamenii să reflecteze şi să vedem astfel că ei au fost la fel ca şi noi”, a notat artista pe Facebook, făcând referire la albumul reinventat după fotografiile vechi de un secol realizate în Bărăgan.

" Eu nu voi şti niciodată, probabil, poveştile reale ale acestor oameni, dar în mintea mea au devenit personaje de poveste. Imaginaţia m-a ajutat să creionez câte o poveste pentru fiecare, " scria Long, la sfârşitul anului trecut. Fotografiile retuşate perfect înfăţişează copii de la ţară, soldaţi şi cupluri de tineri. Cu o tehnică aparte, artistul fotograf din Brisbane a reuşit să rescrie poveştile unor oameni uitaţi de vremuri, dând strălucire unor imagini învechite.

slobozia costica acsinte
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite