Povestea celor 20 de elevi de la ţară pentru care „cool” înseamnă costumul popular şi dansurile tradiţionale româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii ansamblului „Grâuşorul”, elevii care duc mai departe tradiţia populară FOTO: Mădălin Sofronie
Membrii ansamblului „Grâuşorul”, elevii care duc mai departe tradiţia populară FOTO: Mădălin Sofronie

În Bărăgan, departe de drumul care leagă Bucureştiul de Constanţa, 20 de elevi din comuna Gura Ialomiţei duc mai departe tradiţia dansului popular ialomiţean. În fiecare zi de duminică, copiii vin la şcoala din sat şi învaţă paşii care i-au făcut celebri în zonă pe strămoşii lor.

După orele amiezii ale unei obişnuite zi de duminică, în faţa şcolii generale din satul Luciu e forfotă mare. Îmbrăcaţi în costume populare, 20 de copii îşi aşteaptă profesorii ca să intre în şcoală. Astăzi se predă lecţia pe care o aşteaptă cu sufletul la gură o săptămână întreagă, cea a dansurilor populare. 

Prin aceste părţi ale Bărăganului dansul popular este un obicei străvechi, satele Gura Ialomiţei şi Luciu, care întregesc comuna Gura Ialomiţei, fiind recunoscute pentru dansatorii tradiţionali care au trăit aici. În anii de demult, celebrul ansamblu „Spicul” era sufletul tuturor petrecerilor câmpeneşti organizate în sânul localităţilor şi, totodată, al festivalurilor de folclor. 

Profesorii s-au gândit că această tradiţie trebuie continuată aşa că au ales cei mai talentaţi elevi şi încearcă acum să-i transforme în dansatori populari profesionişti. 

Ideea a prins contur în anul 2010, atunci când a luat naştere ansamblul şcolii din Luciu, denumit „Grâuşorul”. De doi ani acestor copii li s-au alăturat şi cei din Gura Ialomiţei, iar acum repetă împreună paşii celor mai cunoscute dansuri populare tradiţionale. 

copii

„Avem dansatori foarte buni în rândul copiilor, avem şi solişti vocali foarte buni. Suntem foarte apreciaţi la toate concursurile la care participăm” susţine Gabriela Balaban, directorul şcolii unde micii dansatori. 

Lecţia de dans

Ochii albaştri ai Cristinei Dinu (9 ani) urmăresc cu atenţie fiecare mişcare a colegilor din ansamblu. Fetiţa poartă un frumos costum popular românesc, făcut chiar de mama ei. Este una din vocile ansamblului şi iubeşte foarte mult tradiţia populară. „Sunt mândră că fac parte din această trupă de dansatori. Am legat foarte multe prietenii şi îmi place ceea ce fac. Şi părinţii mei au dansat în trecut” spune copila. 

Sala cufundată în linişte începe să vibreze sub paşii cadenţaţi ai copiilor. Cât ai clipi, micuţii se prin de mâini şi încing o horă tradiţională românească. Totul sub atenta îndrumare a coregrafului Marian Lalu, un vestit dansator ialomiţean care îşi dedică întreg timpul liber copiilor care vor să ducă mai departe tradiţia ritmurilor populare. 

copii

Profesorul este foarte atent la mişcările micilor dansatori şi ori de câte ori este nevoie, se apropie de ei şi le explică maniera în care trebuie să se mişte. Ca şi la ora de matematică, copiii sunt ochi şi urechi şi ascultă cu atenţie fiecare explicaţie. „Acum ne învârtim, apoi ne prindem de mâini şi mişcăm picioarele. Şi unu, doi, trei, patru…te roteşti…asta e bravo. S-o luăm de la capăt” spune coregraful. 

Artiştii premianţi

Dragostea pe care o arată copiii faţă de dansurile populare se vede şi în premiile pe care le-au câştigat la concursurile de gen la care au participat.

Deşi sunt încă la început de drum, aceştia reuşesc să se califice pe locurile fruntaşe la fiecare competiţie şcolară dedicată tradiţiilor. Cel mai recent premiu a fost obţinut la un festival de folclor organizat la Gemenele, în judeţul Brăila. Însă micuţii doresc ca anul viitor, de ziua femeii, să organizeze un mare festival al tradiţiilor populare ialomiţene, dedicat tuturor bătrânelor din satul lor. 

Citiţi şi:

Profesoara care face „cool“ meşteşugul ţesutului. 20 de „urmaşe“ câştigă premii pe bandă rulantă la concursurile din ţară

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite