Poliţistul care a urcat toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România. În restul timpului, e agent rutier la Feteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Boartă este poliţist rutier la Feteşti, iar în timpul liber un împătimit al muntelui FOTO Arhivă personală
Florin Boartă este poliţist rutier la Feteşti, iar în timpul liber un împătimit al muntelui FOTO Arhivă personală

Florin Boartă, agent şef principal la Poliţia Rutieră din Feteşti, a reuşit să cucerească, în ultimii zece ani, toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România.

„Meseria de poliţist şi pasiunea pentru escaladă şi alpinism se aseamănă. Ambele îţi oferă suficientă adrenalină şi nu te lasă niciodată să te plictiseşti“. Aşa îşi începe povestea Florin Boartă (46 de ani), poliţist în oraşul Feteşti, care a strâns în palmares cucerirea celor mai înalte vârfuri din România.

Ascensiunea unui munte este lupta continuă cu depăşirea unor noi limite de înălţime şi curaj. De la drumeţiile în adidaşi, agentul şef principal a ajuns la trasee dificile, la escaladarea celor mai periculoşi munţi din ţară. Totul a început în urmă cu zece ani când, hotărât să-şi testeze limitele, Florin Boartă a ales o pasiune mai puţin obişnuită. „Evident că este un risc şi n-ai cum să spui că nu-ţi este teamă, dar frumuseţea locurilor şi senzaţia de linişte care te încearcă acolo sus merită orice efort“, spune bărbatul. Când dezbracă uniforma de poliţist, Florin Boartă se echipează în costum de alpinist, ia în spate rucsacul, care cântăreşte 16 kilograme, şi pleacă pe munte.

Imagine indisponibilă

În ultimii zece ani, Florin a reuşit să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România, atingând şi înălţimile ameţitoare ale Alpilor Italieni, Munţilor Balcani şi Muntelui Olimp. Aceste performanţe i-au dat încrederea că poate mai mult. 

Imagine indisponibilă

Acum, şi-a fixat ca obiectiv vârfurile cu altitudini de peste 3.000 de metri. „Nu poţi să spui că ai cucerit un vârf, muntele nu se cucereşte niciodată, este doar dorinţa de a vedea mai mult, de a cunoaşte, de a te simţi bine. De fapt, de aici a pornit totul. Dintr-o curiozitate de a vedea şi altceva. Toţi vedem în drumeţiile obişnuite partea comercială, turistică a muntelui, de sus însă e altă lume. Ce aer curat, ce privelişte fascinantă, totul e de vis! Acolo dispar oboseala şi extenuarea care te încearcă pe traseu“, povesteşte poliţistul.

slobozia alpinist

RISCURI ŞI MUNCA ÎN ECHIPĂ

În timpul liber, uniforma sa de lucru este echipamentul sportiv pentru escaladă şi alpinism, pe care îl poartă pe trasee montane, atât în ţară, cât şi în străinătate. La fel ca meseria de poliţist, alpinismul implică, în majoritatea situaţiilor, atenţie, curaj, pregătire, dar mai ales asumarea riscului şi lucrul în echipă. Împreună cu alţi colegi de serviciu, Florin alege din timp traseele pe care urmează să pornească în aventuri pe munte, spunând că adevărata frumuseţe a munţilor este descoperită numai de ochii celor ce ştiu să respecte şi să ocrotească aceste minuni naturale.

slobozia alpinist

A reuşit, de-a lungul anilor, să aducă şi alţi poliţişti în echipa de alpinişti din care face parte. Pleacă pe munte în grupuri de 4-8 sau 10-12  persoane, nu înainte de a analiza traseul, de a se informa temeinic. „De obicei, alegem trasee abordabile, pe care putem să le realizăm. Evident, întotdeauna există un risc, însă, în toţi aceşti ani am reuşit să căpătăm încredere în noi. Muntele este frumos în orice anotimp, dar deosebit de periculos“, spune Florin Boartă.

slobozia alpinist

ASCENSIUNI DIFICILE

A început cu trasee facile, apoi a continuat cu unele mai complicate, reuşind să cucerească toate cele 13 vârfuri de peste 2.500 de metri din România. Este vorba despre: Moldoveanu (2.544 m), Negoiu (2.535 m), Viştea Mare (2.527 m), Parângul Mare (2.519 m), Păpuşa (2.508 m), Omu (2.505 m), Bucura Dumbravă (2.503 m), Dara (2.500 m), Hârtopul Darei (2.506 m), Lespezi (2.517 m), Cornul Călţunului (2.505 m), Peleaga (2.509 m), Vânătoarea lui Buteanu (2.507 m). Acesta din urmă a fost printre cele mai dificile, cu o ascensiune grea, spune poliţistul ialomiţean.

slobozia alpinist

Pasiunea pentru ascensiune a depăşit graniţele ţării, astfel că Florin a cucerit şi cel mai înalt vârf din Balcani, Musala (2.925 m), cel mai înalt munte din Grecia, Olimp, atingând vârful Mytikas (2.918 m) şi, de asemenea, a escaladat vârfuri cu geometrii unice ale Alpilor italieni.

slobozia alpinist

„Nimic din ce îţi propui nu este imposibil! Acum ne îndreptăm atenţia către Alpii Italieni, într-o expediţie de o săptămână pentru a urca la peste 3.000 de metri. Acum visul meu este să escaladez înălţimile ameţitoare din paradisul glaciar al Regiunii Mont Blanc“, dezvăluie Florin Boartă.

Pregătirea pentru expediţiile pe munte este minuţioasă. De fiecare dată, Florin pune în rucsac alimente – mâncare proteică pentru asigurarea energiei – şi apă, cortul şi alte echipamente pentru căţărat. Cel mai mult a stat pe munte patru zile. Cazarea se face la cort şi în funcţie de vreme, pasionaţii de alpinism înnoptează în refugii de pe crestele munţilor ori în cabane izolate. „Sunt adăposturi care ne apără de vânt, o încăpere de 4 pe 4 metri, cu nişte placaje care ne apără de vreme rea, dar nouă ni se par condiţii de cinci stele. La o expediţie pe munte nu cauţi confort. Pe munte, chiar dacă ai echipament adecvat, şi iarna, şi vara e dificil“, spune poliţistul.

ÎŞI IUBEŞTE MESERIA

În urmă cu 26 de ani, agentul şef principal Florin Boartă îşi începea cariera de poliţist în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ialomiţa, la Poliţia Municipiului Feteşti. Nouă luni a lucrat în cadrul formaţiunii de ordine publică, însă pasiunea pentru rutieră s-a transformat în profesie, astfel că şi astăzi, Florin poartă cu mândrie uniforma de poliţist rutier.    

slobozia alpinist

Întreaga carieră a poliţistului ialomiţean este o îmbinare perfectă între profesionalism, devotament, curaj şi disciplină, calităţi ce i-au permis, în plus, să-şi dezvolte şi o pasiune pentru alpinism şi drumeţii montane. Ca om al legii, Florin se caracterizează drept o persoană intransigentă, cu principii sănătoase şi care nu face rabat de la morală. I-a plăcut de când era copil uniforma şi a depus eforturi pentru a ajunge om al legii. „Întotdeauna m-am ghidat după corectitudine şi sinceritate. Cred că este important ca toţi să avem aceste repere, indifetrent de meseria pe care ne-am ales-o. Aşa cum spuneam, să fii poliţist nu e uşor, dar dacă faci totul cu drag, satisfacţiile nu se lasă aşteptate“, spune bărbatul.

ANTRENAMENTE LA SALA DE FORŢĂ

Familia împărtăţeşte dragostea sa pentru munte, dar doar în drumeţii uşoare. Cei doi copii şi soţia s-au obişnuit cu expediţiile lui Florin şi îl încurajează de fiecare dată când pleacă pe munte. Pasiunea sa pentru alpinism implică şi costuri, dar nu exagerate, aşa cum precizează Florin. Echipamentele sunt scumpe, dar reuşeşte de fiecare dată să investească în bocanci, geci groase, echipament de escaladă, toate de calitate, pentru a putea face faţă condiţiilor vitrege de pe creste. Nici condiţia fizică nu este lăsată în voia sorţii. Poliţistul din Feteşti merge la sală şi aleargă câte doi-trei kilometri de două ori pe săptămână. 

slobozia alpinist

„Este foarte importantă condiţia fizică, pe munte nu-ţi permiţi să greşeşti“, spune Florin. În căutare permanentă de noi provocări, Florin urmează cursurile de ghid montan, un vis al său fiind să devină îndrumător nu numai pentru prieteni şi colegi, cât şi pentru cei care doresc să pornească în aventuri de neuitat pe crestele munţilor. 

Imagine indisponibilă
Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite