Pionierul medicinii cardio-vasculare s-a născut în Bărăgan. Povestea chirurgului care a patentat şi realizat prima operaţie de stenoză mitrală din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa medicală alături de care chirurgul slobozean Tiberiu Ghiţescu a realizat prima operaţie de stenoză mitrală foto: chirurgia.ro
Echipa medicală alături de care chirurgul slobozean Tiberiu Ghiţescu a realizat prima operaţie de stenoză mitrală foto: chirurgia.ro

Născut la Slobozia cu un an înaintea izbucnirii Primului Război Mondial, medicul chirurg Tiberiu Ghiţescu este poate una dintre cele mai mari personalităţi ale oraşului. Puţini ştiu că specialistul născut în inima Bărăganului a revoluţionat cu talentul său medicina cardio-vasculară.

Povestea unui geniu

 „Dă bolnavului ştiinţa şi talentul tău, dar nu uita dragostea şi compasiunea” este unul dintre citatele preferate pe care medicul Tiberiu Ghiţescu, născut la Slobozia într-un friguros început de ianuarie 1913, l-a trecut în numeroasele sale studii medicale şi cu care îi sfătuia pe studenţii pe care i-a învăţat tainele chirurgiei să-şi trateze bolnavii.

Deşi este originar din Slobozia, oraşul nu ştie foarte multe lucruri despre Tiberiu Ghiţescu.În schimb, zeci de studii şi reviste de specialitate se întrec în a-l portretiza pe medicul din Bărăgan care a reuşit să revoluţioneze viaţa medicală din România, într-o perioadă destul de sumbră, cum ar fi cea anilor 1950.
 
„O altă personalitate din cadrul secţiei a fost dr. Tiberiu Ghiţescu, neoficial, dar în realitate unul dintre primii pionieri ai chirurgiei cardiovasculare din România, sub patronajul şi îndrumarea renumitului academician prof. dr. Nicolae Hortolomei de la spitalul clinic Colţea” scrie Revista Medicală Română, într-unul din numerele sale publicate în anul 2011.  

Pionier anonim al medicii cardio-vasculare

Medicul chirurg Tiberiu Ghiţescu a intrat în istoria medicii în anul 1953 când, alături de alţi colegi chirurgi, a reuşit să realizeze prima operaţie de stenoză mitrală din România, prin patentarea unei proceduri medicale unice denumită „comisurotomul Ghiţescu”.

Mai mult, pentru ca intervenţia să decurgă corespunzător, el a inventat o pensă specială pentru întreruperea circulaţiei în sistemul carotidian.

Pentru această operaţie el a muncit ani în şir, realizând suficient de multe experimente pe animale. Totuşi, în ciuda eforturilor sale de a revoluţiona medicina, nu s-a bucurat însă de prea mult sprijin din partea Partidului Comunist. Doctorul Ghiţescu şi-a atras antipatia regimului, nedorind să se înscrie în PCR.

Autor a peste 13 cărţi de medicină şi al unui roman denumit „Chirurgia” doctorul Tiberiu Ghiţescu se stinge din viaţă la vârsta de 96 de ani, pe data de 18 februarie 2010.

Citiţi şi:

Cum erau trataţi bolnavii din Bărăgan cu două secole în urmă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite