Pictoriţă fără profesor la vârsta de 3 ani. A ajuns la peste 100 de lucrări în doar doi ani de carieră, iar creaţiile i-au fost remarcate de specialiştii în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a descoperit culorile, Sara Andreea Zamfir, o fetiţă de 5 ani din Feteşti, pictează câte 2-3 ore zilnic. Fără să fie îndrumată de un specialist, fără să ia lecţii particulare, Sara pune pe pânză oameni, locuri şi flori. Are peste 100 de lucrări realizate.

Talentul fetiţei din localitatea ialomiţeană Feteşti este încurajat de părinţi, iar expoziţiile şi simpozioanele la care a participat au motivat-o să-şi ducă pasiunea la departe. Ambiţioasă, dornică mereu de afirmare, îi place să fie filmată în timp ce pictează, fetiţa, care a terminat grupa mijlocie la grădiniţa din cadrul şcolii Aurel Vlaicu, din Feteşti, trăieşte, pentru pictură.

„Sara a început să picteze de la vârsta de 3 ani, din joacă, fiind pasionată de culoare, iniţial doar simple pete picturale, abstracte, într-o îmbinare armonioasă (pentru un ochi «neavizat», al nostru, al părinţilor) reprezentând pentru ea apa, oceanul, ploaia, plaja, copacul, vara. Spre 4 ani, lucrările sale au devenit din ce în ce mai concrete - peisaje, anotimpuri (titluri precum Negruţa, pisica din spatele blocului, maşina bătrână de la gară, fluturele, măscuţe pictate din ceramică sau ipsos).

Imagine indisponibilă

A folosit la început acuarele, pe hârtie, iar în timp a dezvoltat o pasiune şi pentru acrilice. Culorile preferate erau cele foarte aprinse, puternice - roşul, albastrul, verdele, movul pe care chiar ea a învăţat cum să îl obţină prin amestec. În timp, a început să creioneze chipuri, rochiţe, persoane din anturaj - mami, tati, prietenele sale, însă a pictat şi tablouri pe pânză cu acrilice «Norişori», «Fluturele», «Câmp cu flori», «Copacul», «Roi de albine»“, poveşteşte Mihaela Zamfir, mama fetiţei, profesor de limba franceză la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Feteşti.

Imagine indisponibilă

Despre copila de 5 ani, pasionată de arte, părinţii spun că se simte cel mai bine cu pensula în mână. Este mediul ei, iar familia a încurajat-o întotdeauna în acest sens. I s-a oferit libertate, afecţiune şi a fost lăsată să dea frâu liber imaginaţiei pentru a-şi expune pe hârtie şi pe pânză, trăirile, sentimentele şi dragostea pentru arta plastică. Părinţii se ocupă de procurarea materialelor de cea mai bună calitate, investiţia fiind, de fapt, în viitorul Sarei.

Imagine indisponibilă

Primele picturi, prima expoziţie

“Am observat la vârsta de 3 ani că desenele sale spun ceva. Nu erau doar pete de culoare, aşa cum face orice copil, erau combinaţii interesante, îmbinări care transmiteau mesaje. Pictează cu tempera, acrilice, are deja câteva tablouri pe pânză şi sperăm că va continua în acest ritm. Totul a început de ziua ei când a primit mai multe acuarele, creioane colorate. Ne-am dat seama că este pasionată de pictură şi i-am susţinut eforturile. Fiind născută în Noua Zeelandă, unde a şi trăit timp de un an şi trei luni, Sara a pictat iniţial doar oceanul şi plaja. Ulterior, cu înaintarea în vârstă, orizontul s-a lărgit şi a pus pe hârtie şi alte imagini”, spune Mihaela Zamfir.

Imagine indisponibilă

Prima expoziţie a avut-o în anul 2016, la vârsta de 3 ani şi 4 luni, la Călăraşi, la Muzeul Municipal, în cadrul «Saloanelor Baraganului», la invitaţia Adrianei Butoi, director al şcolii Tudor Vladimirescu, din Călăraşi, fiind si cea care a fost impresionată de lucrările Sarei, postate de amam sa pe pagina de Facebook, unde a primit şi o diplomă de excelenţă.

Imagine indisponibilă


De asemenea, lucrările fetiţei au fost postate şi un grup de Facebook: Pictori amatori si profesionişti, unde au primit feedbackuri pozitive de la diferiti artişti plastici. Chiar si de la doamna Lidia Nica, artist plastic cunoscut, cea care a descoperit-o pe Irina Maria Aldea, de 11 ani, din Piteşti  copil pictor de succes,  prezentată în urma cu 2 săptămâni, la Next Star),  ne-a încurajat să o susţinem că are talent şi promite », spune Mihaela Zamfir. Al doilea concurs  la care a participat a fost sSimpozionul « Apa « , ce a avut loc la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Feteşti, unde a luat premiul I ca cel mai tânăr participant, în martie 2017. 

Universul copilăriei

Ca orice copil de vârsta ei, Sara are timp şi pentru joacă. Este un copil normal, sociabil, se uită la desene animate joacă diferite jocuri – de construcţie, jocuri cum ar fi Piticot, Păcălici, puzzle-uri sau vizionează diferite tutoriale pe youtube, legate de desenat, modelează diferite figurine din plastelină, prepară gogoşi şi prăjituri cu bunica. Merge în parc, la locul de joacă, cu trotineta sau cu bicicleta. Nu exclude nici iesirile in parc, la locul de joaca, cu bicicleta, sau trotineta. Simţul artistic o însoţeşte mereu astfel că este interesată de expoziţii şi, alături de mama sa, participă la astfel de evenimente, pentru a cunoaşte oameni din domeniu.

Imagine indisponibilă

“Îi place să interacţioneze cu oameni din sfera artelor plastice, îi place să vorbească despre picturile sale.  La un vernisaj pe care l-am vizitat împreună recent, la Feteţti, « Saloanele Baraganului », legat de Centenarul Marii Uniri, a admirat lucrările unor cunoscuţi artişti plastici locali, din zona Bărăganului – printre preferatele ei aflându-se portretele reginei Maria şi portul naţional, spunându-mi « Mami, mi-aş dori şi eu să ajung să pictez asa ». La aproape 5 ani, Sara ar spune ca vrea să devină pictoriţă, dar cred că numai timpul este cel care va hotărî viitorul ei. Nu urmeză cursuri de pictură încă. Nu este îndrumată de nimeni, din păcate nu am găsit în zonă, singură decide ce vrea să picteze, noi doar îi punem la dispoziţie materialele”, spune mama fetiţei.

Imagine indisponibilă
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite