Pesta porcină a explodat în Ialomiţa, cu 18 focare active. Unde este cel mai mare pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, la jumătatea lunii iulie, pesta porcină a explodat din nou în judeţul Ialomiţa, pe zi ce trece tot mai multe localităţi sunt cuprinse de boală.

Pentru ambele focare s-au întocmit Planuri de Măsuri, aprobate în cadrul C.L.C.B. Ialomiţa, aplicabile atât pentru focar cât şi pentru zonele de restricţie stabilite.De asemenea, există o suspiciune de boală pe raza localităţii Sărăţeni. Conform DSVSA Ialomiţa, în anul 2019 au fost confirmate, până la data actuală, 25 focare de boală, 7 focare fiind stinse, iar 18 focare fiind active.

„Totul este la limita de risc major. Am luat-o de la capăt: facem tot ce depinde de noi: informări, am distribuit flyere, ţinem legătura cu primăriile, depinde de oameni cât şi cum respectă regulile minime. Mai avem să scriem pe garduri ce trebuie să facă. Dacă se duce cu calul să aducă iarbă proaspătă din câmp, intră cu bocancii la animale să le hrănească şi nu ţine cont să se dezinfecteze, sigur că avem o mare problemă. Nu în gospodării, unde oamenii au unul, doi, trei porci, ci la nivel naţional. Oamenii trebuie să conştientizeze că nu e de joacă, distrugem economia creşterii porcilor din România. Prim măsuri coercitive poate îi aducem pe drumul cel bun”, a explicat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Restricţii la complexurile din Căzăneşti

„Situaţia este sub monitorizare. Se aplică măsurile de biosecuritate conform protocolului. Sperăm să eliminăm cât mai repede vectorul de transmisie, pentru a nu mai apărea şi alte focare”, a precizat Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa.

Riscul cel mai mare de îmbolnăvire există în oraşul Căzăneşti, unde funcţionează cele mai mari ferme de porci din Bărăgan, cu 80.000 de capete, numai rase de selecţie. Din cauza focarelor depistate în zona Sărăţeni, unităţile comerciale au fost incluse în zona de supraveghere, sunt monitorizate de autorităţi, iar activitatea a fost restricţionată. „Au fost luate măsuri de biosecuritate şi în acest caz, pentru a preveni răspândirea bolii în aceste unităţi. Impactul economic pentru aceste societăţi este imens. Să sperăm că virusul nu se va extinde şi aici!”,  a precizat prefectul judeţului Ialomiţa. 

Obligaţiile cetăţenilor

Având în vedere evoluţia explozivă a bolii la nivel naţional, veterinarii reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate de toţi crescătorii de porcine:

asigurarea şi utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecţie (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundenţă săpun şi apă caldă;

este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele şi încălţămintea de stradă;

este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;

este strict interzisă vizitarea exploataţiei şi în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care deţin porci în exploataţiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;

periodic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor;

se vor asigura condiţii corespunzătoare de adăpostire şi hrănire a animalelor;

porcinele vor fi ţinute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;

este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;

anunţarea imediată a pierderii crotaliilor sau a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor (D.S.V.S.A. Ialomiţa – telefon 0243/232069, medic veterinar oficial, medic veterinar de liberă practică);

în cazul persoanelor care exploatează suprafeţe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecţia mijloacelor agricole la ieşirea din tarlale;

este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;

toţi proprietarii au obligativitatea respectării legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte identificarea animalelor şi circulaţia acestora, în caz contrar putând fi sancţionaţi conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariţiei bolii.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite