„Pe front cu Costică Acsinte“, album cu imagini inedite suprinse în război de fotograful ialomiţean

„Pe front cu Costică Acsinte“, album cu imagini inedite suprinse în război de fotograful ialomiţean

Fotografii din colecţia Costică Acsinte

Un album editat de Muzeul Judeţean Ialomiţa la împlinirea unui secol de la realizarea lor şi intitulat” Pe front cu Costică Acsinte” poate fi admirat la Slobozia. Albumul cuprinde 363 de fotografii în care sunt surprinse avioanele şi piloţii români, bătălia de la Mărăşeşti, regele Ferdinand şi regina Maria pe front, dar şi intrarea triumfală în Bucureşti a armatei române victorioasă la sfârşitul Marelui Război.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Fotografiile realizate pe front de sergentul fotograf de la Perieţi au fost adunate chiar de autor în timpul vieţii într-un album personal. Acesta a fost achiziţionat de Muzeul Judeţean în urmă cu mai bine de 10 ani de la rudele fotografului.
 
Viaţa în tranşee, obuzele şi mitralierele, atacurile aeriene şi distrugerile provocate în urma bombardamentelor, dar, dincolo de ororile războiului, Costică Acsinte a surprins şi crâmpeie de viaţă normală în timpul acelor vremuri tulburi. Soldaţi aliaţi sau inamici în momente de sărbătoare, copii la scăldat sau secvenţe din viaţa civililor. Cei care vor să vizioneze online ineditele fotografii pot consulta situl special realizat în acest scop.
 
Arhiva fotografică din colecţia “Costică Acsinte” este una rară şi preţioasă şi are valoare de document istoric. Proiectul” Pe front cu Costică Acsinte” a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale . Prin realizarea acestei colecţii foto-documentare, autorii proiectului au urmărit să redea memorie colective o pagină însemnată de istorie naţională.
 
Costică Acsinte, sergent al Armatei Române şi fotograf de război, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front, apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte. Fotografiile lui au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare şi publicare, dar şi odată cu documentarul „Ţara moartă”, pentru care Radu Jude a folosit peste 500 dintre ele. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările