Parlamentul European, instituţia europeană cu sedii în trei oraşe diferite. Legendele create în jurul clădirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg FOTO: rfi.ro
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg FOTO: rfi.ro

Parlamentul European, instituţia cu rol legislativ din Uniunea Europeană, îşi desfăşoară activitatea în trei sedii. Unul dintre ele se află la Strasbourg, în Franţa, o altă clădire există la Bruxelles, în Belgia, iar ultima a fost înfiinţată la Luxemburg. Oraşele nu au fost alese la întâmplare, fiecare clădire având o importanţă istorică deosebită.

Ceea ce noi numim astăzi Uniunea Europeană a apărut în anul 1951, după încetarea celui De-al Doilea Război Mondial, sub forma unui acord economic încheiat între câteva state europene şi denumit Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului (CECO).

Iniţial toate întâlnirile din cadrul CECO urmau să se desfăşoare la Bruxelles, însă prim-ministrul Belgiei din acele timpuri a decis ca şedinţele să se desfăşoare într-o sală din Liege. Evident, ceilalţi reprezentanţi a CECO s-au opus acestei decizii şi au decis ca şedinţele şi dezbaterile din cadrul Comunităţii să se petreacă la Luxemburg.

Ajunşi la Luxemburg, reprezentanţii Adunării Parlamentare ai CECO au constatat că sala de şedinţe este prea mică şi că nu există suficient spaţiu pentru toţi membrii. Astfel, s-a luat decizia mutării sediului Adunării Parlamentare în inima provinciei alsaciene Strasbourg, din Franţa.

Strasbourg, simbolul reconcilierii franco – germane

„Strasbourg a fost practic primul sediu al Parlamentului European. Alegerea sa are o încărcătură istorică impresionantă, oraşul fiind considerat locul unde a avut loc reconcilierea franco-germană, după Al doilea Război Mondial” explică Alina Dinu, reprezentat al Direcţiei Generale pentru Comunicare, din Parlamentul European, cu sediul la Bruxelles.

După 1962, Adunarea Parlamentară a devenit ceea ce astăzi cunoaştem Parlamentul European, iar o parte dintre activităţile desfăşurate la Strasbourg au fost transferate la Bruxelles, capitala Belgiei devenind astfel unul dintre oraşele unde funcţionează Parlamentul European de astăzi.

Parlamentari izgoniţi din Luxemburg

Deşi unul dintre sediile Parlamentului European funcţionează şi la Luxemburg, după Al doilea Război Mondial, clericii oraşului s-au revoltat cu privire la alegerea sediului Adunării Parlamentare a CECO aici. S-a considerat faptul că Luxemburgul ar putea deveni un oraş prea francofon.

„La momentul respectiv, un cleric foarte vocal din Luxemburg s-a opus existenţei Parlamentului European în acest oraş, considerându-se faptul că venirea parlamentarilor ar putea transforma oraşul într-unul prea francofon” mai spune Alina Dinu.

O singură instituţie, trei sedii

Timpul a trecut, iar Parlamentul European are în prezent trei sedii, în trei oraşe diferite. Cu toate acestea, în fiecare dintre sedii activităţile sunt cu totul altele. 

Astfel, la Strasbourg se desfăşoară în fiecare lună cele 12 şedinţe plenare. La Bruxelles există sediul unde îşi desfăşoară activitatea şi îşi au birourile toţi cei peste 700 de eurodeputaţi şi o parte din Secretariatul General al Parlamentului European, în timp ce la Luxemburg există sediul central al Secretariatului General al instituţiei. În total, Secretariatul General este alcătuit din peste 3000 de funcţionari publici europeni, care colaborează împreună în 24 de limbi naţionale.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite