Orfana română adoptată în anii '90 şi ajunsă soldat în armata SUA: „Mama adoptivă s-a purtat abuziv cu mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Cutarida, mândră că este soldat american FOTO Facebook/ Claudia Cutarida
Claudia Cutarida, mândră că este soldat american FOTO Facebook/ Claudia Cutarida

Claudia Cutarida, unul dintre sutele de copii adoptaţi din România în anii ‘90, este unul dintre puţinii români stabiliţi în Statele Unite care lucreză în Armata americană. Tânăra s-a afiliat unei comunităţi virtuale de pe internet şi vrea acum să-şi cunoască familia adevărată.

La mijlocul anilor '90, România era cuprinsă de febra adopţiilor internaţionale. Pentru că legea o permitea, sute de familii din ţară au renunţat la copiii pe care i-au adus pe lume pentru a-i da străinilor veniţi de la kilometri distanţă, ca să-i ducă departe.

Între timp legea s-a modificat de mai multe ori, iar adopţiile internaţionale nu se mai realizează cu aceeaşi uşurinţă. Ceea ce a rămas sunt însă dramele a sute de copii exportaţi fără voia lor în toată lumea. Ajunşi aproape adulţi, mulţi dintre ei vor acum să-şi cunoască familiile care i-au trimis de acasă şi vieză cu ochii deschişi la momentul în care îşi vor strânge în braţe mamele adevărate. 

Copilărie furată 

Această dorinţă arzătoare o poartă pe umeri şi Claudia Cutarida (20 de ani), o tânără născută în 1996 la Slobozia şi dată spre adopţie unei familii de americani, din statul Colorado. Povestea de viaţă a tinerei înduioşează chiar şi cea mai îngheţată inimă. Dacă în alte cazuri, copiii exportaţi din România au avut parte de o viaţă liniştită alături de părinţii de schimb, Claudia Cutarida a fost ocolită de acest noroc.

image

Privind spre trecut, tânăra povesteşte groaza pe care a trăit-o alături de americanii care au luat-o dintr-un orfelinat din Bucureşti, locul unde au lăsat-o părinţii naturali, promiţându-le autorităţilor că îi vor oferi o viaţă mai bună.

„Tot ce mi s-a povesitit de către părinţii adoptivi este faptul că am fost luată dintr-un orfelinat din Bucureşti. Iniţial voiau o altă fetiţă, dar pentru că era bolnavă m-au ales pe mine. Nu am avut parte de o experienţă plăcută cu familia din America care m-a adoptat. Mama mea s-a purtat abuziv cu mine. Îmi vorbea foarte urât, mă lovea şi mă trăgea de păr. Mă tundea tot timpul scurt, iar apoi râdeau cu toţii de mine că arăt ca un băieţel mexican neghiob”, rememorează Claudia viaţa alături de familia de schimb din Statele Unite.

De pe străzi, în Armata Americană

Pentru Claudia viaţa alături de părinţii americani devenise un adevărat chin. Aproape de vârsta adolescenţei, tânăra şi-a făcut bagajul şi a plecat de acasă. Vreme de câţiva ani a locuit pe străzi sau în adăposturile sociale de noapte, încercând să scape de coşmarurile pe care le-a trăit acasă. Nu a neglijat însă şcoala, reuşind să termine un liceu public.

Tot la şcoală a descoperit şi ceea ce ar vrea să facă pe viitor: să îmbrace uniforma de soldat american. Cea care a determinat-o să facă această alegere este una dintre profesoarele de la liceul. „Chiar dacă mi-a fost greu, eu nu am renunţat la şcoală. O profesoară care fusese la rândul său înrolată în Armată, ne vorbea foarte frumos despre viaţa de soldat. Despre ce înseamnă datoria faţă de patrie şi despre cât de frumos este să alături de colegi în unitate. Mi-a plăcut ce ne spunea şi am zis să încerc şi eu să mă înscriu”, susţine Claudia Cutarida. Astfel, la finalul liceului Claudia a aplicat pentru un post în celebra Armată Americană. După câteva zile de testări şi câteva probe sportive, tânăra a fost acceptată. 

image

Viaţa de soldat american 

În prezent, Claudia Cutarida îmbracă celebrele uniforme militare americane în cadrul unei unităţi din zona în care locuieşte, un oraş din statul Colorado, SUA. Programul de lucru începe la ora 08.00 şi se termină după ora 16.00, timp în care tânăra participă la antrenamente specifice militarilor americani. Respectivele antrenamente au rolul de a le spori soldaţilor pregătirea fizică, psihologică, dar şi concentrarea pe câmpul de luptă, atunci când iau contact cu inamicii adevăraţi.

După programul de antrenamente, Claudia revine la postul său din cadrul compartimentului Administrativ, al unităţii militare în care a fost acceptată să lucreze. Visul este să devină un soldat adevărat, aşa cum sunt cei prezentaţi în filmele de la Hollywood.

„Ceea ce fac eu la serviciu este o muncă administrativă, un fel de secretariat, ca să se înţeleagă mai bine. Peste doi ani vreau sa devin soldat cu acte în regulă, aşa cum se vede în filme. Trebuie însă să trec mai multe probe şi teste pentru a obţine acest statut. Nu avem voie să dăm prea multe detalii, pentru că totul este clasificat”, susţine Claudia Cutarida. 

Îşi caută familia pe internet 

Dincolo de datoria faţă de America, Claudia trăieşte cu dorinţa de a reveni în România să-şi cunoască familia adevărată, care a dat-o spre adopţie la scurt timp după naştere. Tânăra şi-a pus toate speranţele într-o comunitate virtuală, înfiinţată pe cel mai popular site de socializare din lume, de românca Ileana Cunniffi Băiescu, stabilită în Irlanda.

„Am apelat la această comunitate virtuală pentru că vreau să-mi găsesc familia mea naturală. Vreau să ştiu cine este mama mea sau dacă mai am fraţi şi surori. De fiecare dată când mă uit în oglindă şi mă gândesc la mama, am impresia că în faţa mea apare o fantomă. Vreau să ajung în România, la Slobozia, să-mi cunosc originile!” mai spune Claudia Cutarida.

image

Comunitatea virtuală la care a apelat se numeşte „The never forgotten romanian children” („Copiii niciodată uitaţi ai României”), funcţionează de un an, iar potriviti Ilenei Cunniffe Băiescu a reuşit până în prezent să ajute peste 100 de copii daţi spre adopţie în străinătate să-şi găsească familiile adevărate. „Am creat această comunitate pentru că eu la rândul meu am trăit o experienţă personală, similară cu a acestor copii. Să ştiţi că avem rezultate şi oamenii, atât copii adoptaţi, cât şi familiile lor, sunt foarte entuziasmaţi că se pot regăsi în sfârşit, după atâţia ani” susţine Ileana Cunniffe Băiescu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite