O profesoară pensionară, despre secretele notelor mari. Cât trebuie să înveţe elevii şi cum trebuie să se comporte profesorii cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o  experienţă de peste 30 de ani la catedră, o profesoară pensionară din Ialomiţa împărtăşeşte secretul rezultatelor şcolare deosebite. Mulţi dintre sutele de elevi cărora le-a predat istorie şi geografie sunt astăzi oameni de carieră.

Aflată aproape de marginea judeţului Ialomiţa, localitatea Iazu ascunde povestea de viaţă a unui om cu adevărat deosebit. Este vorba despre dascălul Stanca Moroianu, acum în vârstă de 85 de ani. Cu părul nins şi mâinile tremurânde, profesoara pensionară cercetează cu ochii curtea şcolii în care a lucrat mai bine de 30 de ani. A predat în unitatea de învăţământ din localitate timp de mai bine de 30 de ani.

A fost profesoară de istorie şi geografie şi s-a dedicat în totalitate pentru a le insufla elevilor săi cunoştinţele. Astăzi, foştii şcolari o asemuiesc cu celebrul „domn Trandafir” al lui Sadoveanu.  „Era o doamnă tare implicată în activitatea didactică. Preda cu mare atenţie şi era foarte generoasă la note, evident dacă ştiai materia. Niciodată nu a făcut diferenţe între elevi şi a fost alături de noi” ne spune Nicolae Timofte (55 de ani) un fost elev de-al profesoarei Moroianu, ajuns inginer la Bucureşti şi revenit pentru câteva zile să revadă localitatea natală.

Şcoala prin ochii „doamnei Trandafir”

Deşi este o bună bucată de vreme de când s-a despărţit de viaţa de la catedră, iar sistemul educaţional s-a modificat la infinit, profesoara pensionară Stanca Moroianu pare suficient de ancorată în realitatea zilei de astăzi pentru a le putea împărtăşi profesorilor şi elevilor secretele care au reuşit s-o transforme într-un dascăl apreciat.

image

Elevii doamnei Stanca Moroianu

Şi, totodată, ai cărui elevi să aibă rezultate deosebite la învăţătură, ajungând, cu trecere anilor, profesori, medici, ingineri, avocaţi sau judecători. Chipul brăzdat de trecerea anilor începe să se însenineze în momentul în care începe să-şi dezvăluie secretele.

image

Profesoara Stanca Moroianu alături de foştii săi elevi în cadrul unei serbări şcolare

„Elevii trebuie îndrumaţi să placă şcoala, pentru a avea rezultate bune. E drept, nu toţi sunt elite, însă chiar şi cei care nu se descurcă la învăţătură trebuie motivaţi să o facă. Studiul intens, precum şi lecturarea lecţiilor cu mare atenţie pot avea rezultate”, mărturiseşte Stanca Moroianu.

Totodată, profesoara ajunsă la vârsta senectuţii are câteva idei şi pentru profesori. „Profesorii trebuie să fie mult mai aproape de nevoile elevilor. Să-i asculte şi să-i îndrume acolo unde au probleme. De asemenea, nu trebuie să facă diferenţe între elevi. Iar elevii trebuie să aibă încredere că tot ce le spun profesorii este adevărat”, spune Stanca Moroianu. Iar cel mai preţios secret al său sunt activităţile extracuriculare. Rezultatele din catalog se pot îmbunătăţi considerabil dacă atât elevii, cât şi profesorii încearcă să-şi dezvolte abilităţile practice.

 „Acum avem Şcoala Altfel, dar în trecut făceam în permanenţă activităţi extracuriculare cu elevii. Sunt foarte importante pentru că îi ajută pe ei să se cunoască mai bine şi chiar pe profesor să-i cunoască pe elevi”, îşi încheie mărturisirea profesoara Stanca Moroianu.

 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite