O cruce din piatra de care se lipesc banii îi vrăjeşte pe credincioşi: „Ne scapă de toate greutăţile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curtea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Iazu, judeţul Ialomiţa, o cruce din piatră, înaltă de un metru şi jumătate, ar face minuni dumnezeieşti dacă lipeşti bani pe ea şi te închini. Localnicii spun că mulţi oameni s-au vindecat de boli şi au avut spor în casă după ce s-au rugat lângă cruce.

Într-o zi ploioasă de sâmbătă, biserica „Sfântul Nicolae” din Iazu musteşte de credincioşi. Oamenii asistă la slujba de pomenire a morţilor şi se roagă pentru sufletele celor dragi care au plecat de lângă ei. Femeile se închină cu evlavie şi-şi şterg ochii înlăcrimaţi.

Când le este greu sau se simt neputincioşi, localnicii din Iazu merg mereu la crucea din curtea bisericii, scot din buzunar o monedă, spun o rugăciune, iar dacă bănuţul se lipeşte de piatră înseamnă că Dumnezeu le-a ascultat nevoile şi că îi va binecuvânta. Jana Topală are 75 de ani şi spune că într-adevăr crucea din sat face minuni.

A văzut oameni grav bolnavi care s-au vindecat după ce au mers şi s-au rugat şi chiar un nepot de-al său a avut parte de bunăstare în casă după ce o monedă i s-a lipit de cruce, în timp ce se închina în faţa ei.

“A scăpat de toate greutăţile”

„Să ştiţi că nu este nicio legendă. Crucea asta chiar face minuni. A venit o fată bolnavă de epilepsie şi s-a făcut bine, un nepot de-al meu s-a rugat pentru linişte şi ajutor în casă şi a scăpat de toate greutăţile prin care a trecut. Important este să te apropii de cruce cu credinţă în Dumnezeu, iar rugăciunea pe care o spui să fie din inimă. Altfel, El nu te ajută” spune femeia în timp ce se închină.

Ştefana Voinescu (66 de ani), o altă femeie venită la slujbă să-i pomenească pe cei drepţi din familia ei, confirmă, la rându-i, minunile pe care le-a făcut crucea.

image

 „Dacă e să ai noroc, se lipeşte bănuţul de cruce, dacă nu, cade. Ne-am rugat foarte mult la cruce pentru sănătate şi Dumnezeu ne-a ajutat. Trebuie să ai credinţă, nu te duci în faţa lui Dumnezeu cu mintea în altă parte. S-au rugat mulţi oameni şi i-a ajutat. Vin mulţi oameni aici, la noi, să se roage la cruce şi în biserică. E o tradiţie veche de sute de ani aici, la noi, în sat”, mărturiseşte femeia.

image

Iar oamenii care ies de la slujbă nu mai contenesc să vorbească despre minunile pe care biserica lor şi crucea de piatră le-au făcut. Ologi sau bolnavi de cancer, oameni loviţi de fel şi fel de necazuri şi greu încercaţi de soartă şi-au găsit liniştea după ce au venit şi au spus rugăciuni lângă cruce, iar apoi au mers şi s-au închinat în biserică.

„Banii, într-adevăr, se lipesc de cruce”

Sub o cupolă lucrată manual în lemn şi vopsită în verde, crucea făcătoare de minuni de la Iazu îi aşteaptă pe credincioşi să se roage lui Dumnezeu. De jur împrejurul crucii sunt câţiva bănuţi de alamă şi metal care nu s-au lipit de piatră pentru că, probabil, cei care au atins-o au avut gânduri necurate sau au refuzat să creadă cu adevărat în faptul că este binecuvântată de Dumnezeu şi că îi poate feri de necazuri. La baza monumentului, înalt de un metru şi jumătate, stau scrise, într-o română veche, următoarele cuvinte:

„Răscumpăratu-ne-a pe noi din blestemul legii, cu scump sângele Tău/Pe cruce pironindu-Te şi cu suliţa împungându-Te/ Nemurire ai izvorât oamenilor/ Mântuitorul nostru, slavă Ţie” - un mesaj biblic rostit de preoţi în timpul slujbei celor „Douăsprezece Evanghelii”, din Joia Mare.

Paroh de câţiva ani la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iazu, preotul Mihail Neacşu confirmă minunile pe care le face crucea de piatră din curtea lăcaşului de cult.

 „Este o tradiţie în folclor, poate chiar din gură în gură. Că atunci când te rogi mai asiduu la sfânta cruce să te ajute, Dumnezeu îţi primeşte această rugăciune când un bănuţ pe care-l pui pe cruce se lipeşte. Curios este faptul că banii într-adevăr se lipesc de cruce”, spune preotul Mihail Neacşu.

Şi pentru a demonstra  că totul este cât se poate de real, el prinde cu degetele o monedă de 50 de bani care se lipeşte de piatra crucii. Vremea rea de afară parcă se potoleşte brusc, iar cerul începe se însenineze.

Istoria unei biserici ctitorite la 1845

Duhovnicul aminteşte şi despre istoria acestui lăcaş de cult, binecuvântat de Dumnezeu. Biserica în care slujeşte a fost ctitorită în jurul anului 1845, de călugărul Gavriil Slobozeanul, cunoscut drept şi „Ieromonahul” sau „Smirneanul”, originar din mica aşezare Smirna, de lângă Constantinopol (astăzi Istanbul). Călugărul  a ajuns în Bărăgan unde a fost uns stareţ al mânăstirii „Sfinţii Voievozi” din Slobozia, ridicată de domnitorul Matei Basarab.

image


Gavriil Slobozeanul a poruncit ca la Iazu să fie ridicată o biserică, aducând în incinta lăcaşului nou construit Sfânta Masă din altarul mânăstirii de la Slobozia, obiect care se păstrează şi astăzi. Mai mult, acelaşi călugăr a precizat că în fiecare zi de vineri în această nouă biserică trebuie să se oficieze slujbe de binecuvântare şi de mântuire pentru sufletele credincioşilor.

“Foarte mulţi oameni vin la noi”

Liturghiile speciale de la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Iazu, veche de aproape 200 de ani, se oficiază şi astăzi, iar credincioşi din toate colţurile Bărăganului participă la ele şi îşi pun speranţă că Dumnezeu le va asculta rugăciunile şi-i va feri de pericole sau le va reda sănătatea ori bunăstarea în casă.
„Sunt slujbe care se oficiază mai mult în mânăstiri, nu în biserici de mir, dar preoţii care au slujit aici au decis să continue această tradiţie.

image


Rolul slujbelor este acela să-i facă pe oameni să-şi întoarcă faţa către Dumnezeu prin rugăciune, iar cei care cred cu adevărat în puterea Domnului găsesc alinare la El. Sunt foarte mulţi oameni care vin la noi să se închine la aceste slujbe. Vin din Brăila, din Însurăţei, din Călăraşi, din toate aceste zone apropiate nouă”, mărturiseşte preotul Mihail Neacşu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul ialomiţean Iazu.
 

Citiţi şi:

FOTO Incredibila poveste a pelerinajului la scoarţa de copac. De ce se bat credincioşii să se închine la chipul fals al lui Isus pictat pe un arbore

FOTO Pelerinaj în Bărăgan la scoarţa unui copac. Zeci de oameni spun că Mântuitorul a apărut lăcrimând pe trunchiul arborelui

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite