Mihai Cruţu - Un D’Artagnan de Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 17 ani, sabrerul ialomiţean Mihai Cruţu a obţinut numeroase distincţii la concursuri organizate pe plan naţional şi european.

Prima fandare a făcut-o sub ochii tatălui său, marele campion Marin Cruţu. Acum, la opt ani distanţă de la primul antrenament, este multiplu campion naţional şi are rezultate notabile şi în plan internaţional.

A debutat în 2002   
Un vechi proverb spune că „aşchia nu sare departe de trunchi“, iar asta se vede bine şi în cazul celor doi campioni ai familiei Cruţu, Marin şi juniorul Mihai. „Pasiunea pentru scrimă am moştenit-o de la tatăl meu. Veneam la sală încă de la vârsta de trei ani şi stăteam cu băieţii mai mari, care aveau antrenament“, rememorează Mihai. Primul antrenament l-a făcut în 2002, iar un an mai târziu a fost legitimat la Clubul Sportiv Şcolar Slobozia.

2005, prima medalie de aur
Prima oară a participat la un Campionat Naţional în 2004, la Bucureşti, însă Mihai s-a clasat pe poziţia a noua. Doi ani mai târziu, el avea să obţină primul rezultat de excepţie. „În 2005, am obţinut medalia de aur la Campionatele Naţionale pentru copii, la proba pe echipe“, îşi aminteşte Mihai.
În 2006, a câştigat medalia de aur la proba individuală, iar un an mai târziu a devenit campion naţional şcolar. Medaliile de aur au fost dublate de câştigarea titlurilor de vicecampion naţional la categoria „Speranţe“, în 2008, şi campion naţional la categoria „Cadeţi“, anul trecut. Tot în 2009, a obţinut şi medalia de aur cu echipa naţională a României, la Campionatele Internaţionale de la Sofia.

Medaliat şi în Europa

Mihai Cruţu a obţinut rezultate notabile şi în plan internaţional, câştigând două medalii de bronz la Gödöllö şi Plovdiv şi terminând al şaptelea la Koln. De asemenea, chiar dacă nu a fost medaliat, Mihai a avut o evoluţie apreciată atât la Campionatele Europene de la Atena, cât şi la cele Mondiale de la Baku, ambele desfăşurate anul acesta. A mai obţinut o medalie de bronz anul trecut, la campionatele de scrimă de la Grenoble, Franta, iar în 2009 a fost declarat sportivul anului în judeţul Ialomiţa.

Covaliu şi Montano, idoli
Mihai a avut ocazia, în 2007, să se dueleze cu unul din idolii săi, multiplul campion Mihai Covaliu. „Îi admir foarte mult pe Mihai Covaliu, Rareş Dumitrescu şi Aldo Montano, sportivi de la care încerc să copiez cât mai multe mişcări“, mărturiseşte Mihai Cruţu.

„Mihai Covaliu a fost cel mai tare adversar cu care am avut ocazia să mă duelez vreodată. Se întâmpla acum trei ani. Nu am apucat încă să stau de vorbă cu el şi să-i cer câteva sfaturi, dar sunt sigur că am foarte multe de învăţat“, spune tânărul.

Rareş Dumitrescu şi Aldo Montano sunt, pe lângă Mihai Covaliu, alţi doi sabreri pe care Mihai îi admiră.  Performanţa cere sacrificii, iar unul dintre acestea este petrecerea a cât mai puţin timp alături de cei dragi. Aşa se face că Mihai va lăsa, în toamnă, Slobozia pentru Iaşi, acolo unde se va transfera la Liceul cu program sportiv din cadrul Centrului Olimpic.
 
întrebări şi răspunsuri
Planuri de viitor?

În maximum trei ani, aş vrea să ajung la lotul naţional de seniori şi să fac performanţă şi la acest nivel.
Sportul, artă şi ştiinţă?
Priceperea de a folosi arma stă în mână, însă inteligenţa e arma cea mai bună, lucru dovedit de toţi marii campioni, indiferent
de ramura sportivă.
ce-i place
Îi place să se distreze, să îşi facă prieteni, cât mai mulţi, şi să-şi atingă obiectivele propuse.
ce nu-i place
Să i se impună ceva şi să respecte regulile cu stricteţe. „Nu îmi place să fie ceva strict obligatoriu“.
profil
NĂSCUT. 8 mai, 1993, Slobozia.
STUDII. Elev la Grupul Şcolar Alexandru Ioan Cuza, Slobozia.
FAMILIE. O soră de 13 ani.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite