Localitatea Rovine, liberă de pestă. Medicii veterinari au ridicat toate restricţiile, ce trebuie să facă gospodarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul Ialomiţa
Pesta porcină a făcut ravagii în judeţul Ialomiţa

Judeţul Ialomiţa se află pe pimul loc în topul judeţelor care au reuşit să închidă cele mai multe focare de pestă. 76 din cele 200 stinse la nivel naţional se află în Bărăgan.  Autorităţile veterinare  au ridicat pe 21 martie în totalitate restricţiile impuse pe raza localităţii Rovine.

În data de 28 ianuarie în exploataţie au fost introduşi porci santinelă. După perioada de minimum 45 de zile, prevăzută de Manualul Operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină africană, ediţia III – 2019, porcii santinelă au fost testaţi serologic în direcţia pestei porcine africane, obţinând conform B.A. nr. 10647/19 martie 2019, eliberat de L.S.V.S.A. Prahova, rezultate negative.

Ţinând cont de faptul că în localitatea Rovine a fost efectuată uciderea preventivă a tuturor suinelor proprietarii care vor repopula cu porcine exploataţiile sunt obligaţi să respecte mai multe măsuri pentru repopulare, a precizat directorul DSVSA Ialomiţa, dr. Mihai Puia.

Astfel, achiziţionarea de porcine se va face doar din exploataţii care nu au fost afectate de boală, exploataţii care vor fi situate în localităţi ce nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare în ceea ce priveşte pesta porcină africană, iar înainte de achiziţionare vânzătorul şi cumpărătorul sunt obligaţi să solicite medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă efectuarea examenului clinic şi eliberarea documentelor sanitare veterinare. De asemenea, transportul porcinelor se va realiza cu mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, care în prealabil vor fi dezinfectate.

 La sosirea porcinelor în exploataţia din localitatea Rovine, cumpărătorul va notifica imediat medicul veterinar de liberă practică de la C.S.V.A. Reviga, pentru introducerea în exploataţie a porcinelor, prezentând către acesta documentele eliberate de medicul veterinar de liberă practică de la exploataţia de origine. Medicii veterinari atrag atenţia că este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele de stradă, la fel ca şi vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine.Periodic se va efectua dezinfecţia aleilor şi a adăposturilor,  se vor asigura condiţii corespunzătoare de adăpostire şi hrănire a animalelor, iar porcinele vor fi ţinute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate.

“De asemenea reamintim că, în data de 18.03.2019 a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 210, Ordinul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 224/13.03.2019, pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.

Astfel, începând cu data de 18.03.2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale”, au precizat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa. În prezent, în judeţul Ialomiţa sunt înregistrate 52 de focare de pestă în gospodăriile populaţiei şi 153 de cazuri la mistreţi, în aproximativ 40 de localităţi fiind ridicate restricţiile impuse de prezenţa virusului ucigaş.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite