Izvorul tămăduirii din ograda lui Mihai Viteazul. Misterul apei purificatoare care-i scapă pe oameni de durerile trupeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropiere de Giurgeni, peste drum de situl arheologic „Oraşul de Floci” unde se presupune că s-a născut Mihai Viteazu, există de 45 de ani un izvor cu ape termale. Exploatarea acestei resurse ar putea transforma zona într-o ideală destinaţie turistică, însă, deocamdată, investitorii par de negăsit.

Giurgeni, o comună aflată pe malul Braţului Borcea, în judeţul Ialomiţa, este un loc plin de istorie. Zeci de cercetări arheologice au scos la iveală faptul că aici a existat „Oraşul de Floci”, o aşezare urbană medievală, considerată cel mai important centru comercial al Ţării Româneşti în timpul domniei lui Mihai Viteazul. Tot aici, spun izvoarele istorice ar fi locul unde voievodul muntean şi-ar avea originile. 

Punând cap la cap toate datele istorice, autorităţile din Ialomiţa au reuşit să transforme legendarul „Oraş de Floci” într-un brand. A fost demarată o amplă campanie arheologică, încă în expansiune, prin care s-a încercat valorificarea descoperirilor din cadrul sitului arheologic. 

Dincolo de vestigiile pe care le-au descoperit istoricii, sub pământul care a acoperit „Oraşul de Floci” există cea mai importantă resursă minerală a Bărăganului: izvoare cu apă termală. 

Apă purificatoare la Giurgeni 

Singurul izvor termal exploatat de la Giurgeni există chiar în zona sitului arheologic şi poate fi considerat comoara ascunsă lăsată urmaşilor săi de voievodul Mihai Viteazul. 

Izvorul a fost forat în urmă cu mai bine de 45 de ani de către comunişti, iar astăzi curge liniştit udând câmpurile din jur cu apele sale purificatoare. 

Autorităţile locale de la Giurgeni susţin că s-au făcut numeroase expertize în zonă, iar apa termală ar avea aceleaşi proprietăţi curative ca cea de la Băile Felix. Izvorul se află la o adâncime de peste 30 de metri, iar apa are o temperatură de peste 40 de grade, fiind bogată în importante concentraţii de sulf. 

„Chiar dacă poate părea straniu pentru această zonă, avem izvoare termale. Cel despre care spuneţi dumneavoastră este de prin anii 70. S-au făcut expertize şi s-a considerat faptul că are aceleaşi proprietăţi ca izvoarele de la Băile Felix. Ar fi frumos să se investească în zonă, dar este mai complicat” declară Dinu Valere, primarul comunei Giurgeni. 

„Ne vindecă de boli”

Abandonat de autorităţi şi tratat cu indiferenţă de autorităţi, izvorul termal din ograda lui Mihai Viteazul este însă benefic localnicilor. Oamenii recunosc faptul că trec pe lângă el şi îşi alină durerile cu apele sale binefăcătoare. 

„Pe mine de la bătrâneţe mă dor picioarele, dar când e frumos afară, mai ales pe timp de primăvară, când trec cu oile pe aici, mă aşez şi-mi bag picioarele în apă şi stau aşa câteva minute. Dar să ştiţi că-mi face tare bine” susţine Vasile Ion (67 de ani), unul dintre ciobanii care păstoreşte mioare în zona izvorului termal de la Giurgeni. 

Citiţi şi:

Legende despre Munţii Apuseni: zâna de pe Muntele Găina, Vâlva Băii, izvorul cu apă vie

Paradisul de la Eşelniţa, sufocat de gunoaiele turiştilor care vin la un grătar în zonă

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite