Iniţiativă civică la Slobozia: povestea locatarilor care au schimbat imaginea spaţiilor anoste dintre blocuri

Iniţiativă civică la Slobozia: povestea locatarilor care au schimbat imaginea spaţiilor anoste dintre blocuri

Gheorghe Niţu (67 de ani) a creat un parc în miniatură lângă blocul său FOTO: Mădălin Sofronie

Uitate de administraţia locală, aleile dintre blocurile Sloboziei încep să prindă viaţă. Totul datorită eforturilor locatarilor de a le întreţine. Oamenii s-au transformat peste noapte în meşteri artizani şi confecţionează ornamente pe care le aşează în faţa imobilelor.

În fiecare primăvară, spaţiile verzi din jurul blocurilor Sloboziei încep să prindă viaţă. Totul datorită eforturilor localnicilor de a le întreţine. Oamenii investesc timp, răbdare şi bani pentru a transforma nişte parcele de pământ anoste şi pline de buruieni, în adevărate grădini publice care fură ochii trecătorilor. 
 
O astfel de oază se găseşte în spatele magazinului Ialomiţa, pe strada Coloanelor. De jur împrejurul blocului 3, locatarii au făcut eforturi pentru a întreţine spaţiul din faţa imobilului cu patru etaje. Iar munca oamenilor a dat roade. 
 
 
Pe o bucată de aproape patru metri lungime şi tot atâţia lăţime au fost aşezate lebede de cauciuc vopsite, berze din lut, ciuperci de lemn şi foarte multe glastre cu flori. De asemenea, în mijlocul grădinii din faţa blocului a fost aşezată şi o fântână confecţionată din cauciucuri uzate şi frumos vopsite. 
 
 

 
În parcul lui moş Gheorghe 
 
La doar o stradă distanţă, pe Avram Iancu, în faţa unuia dintre blocuri, împrejmuit de un gard vopsit în alb se întinde pe câţiva metri un adevărat parc. Aleile sunt confecţionate din pietricele mici aşezate, una lângă alta, iar de jur împrejur există glastre cu flori multicolore. Câţiva pitici de grădină zâmbesc şi ei de după câteva ghivece cu flori.
 

 
Cocoţate pe o boltă de viţă de vie, două berze din carton urmăresc cu privirea toţi oamenii care trec prin faţa blocului. Pe un stîlp sunt arborate două steaguri, iar sub ele o roată de car. Pe peretele blocului, lângă un geam, sunt aşezate câteva străchini tradiţionale. Întreg decorul a fost creat de Gheorghe Niţu, un pensionar de 67 de ani.
 

 
 
Locuieşte la parterul blocului al cărui spaţiu verde l-a înfrumuseţat de 25 de ani şi spune că în trecut aici a avut o grădină de legume. „Primăria mi-a interzis să mai cultiv legume, aşa că m-am decis să pun flori. Iar de la flori am mai meşterit singur una alta şi uitaţi şi dumneavoastră cum arată acum acest spaţiu” se mândreşte pensionarul. Multe dintre obiectele cu ajutorul cărora a înfrumuseţat spaţiul verde le-a creat chiar el singur din te miri ce. Acum vrea să facă o roabă, iar pentru roată a folosit două bidoane mari de plastic. „Este important să te implici şi să întreţii aceste spaţii. Cred că ceea ce noi am reuşit să facem aici, n-a putut să facă nici primăria” mai spune omul. 
 
Citiţi şi:
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: