Incursiune în satul marelui compozitor Ionel Perlea. Cum se „culturalizează“ locuitorii din Ograda

Incursiune în satul marelui compozitor Ionel Perlea. Cum se „culturalizează“ locuitorii din Ograda

Căminul Cultural din Ograda, locul unde ar trebui să existe o bibliotecă

Compozitorul Ionel Perlea, născut în Ograda, judeţul Ialomiţa, a devenit celebru în toată lumea şi a încetat în viaţă în Statele Unite ale Americii. „Adevărul“ vă prezintă o incursiune în satul său.

Ştiri pe aceeaşi temă

În comuna Ograda s-a născut cel marele muzician Ionel Perlea, compozitor care, prin talentul său, a cucerit marile opere ale lumii din Europa şi până în inima Americii. Tot Ograda are şi singurul monument cultural de tip „casă memorială” din judeţ, aceea a muzicianului Ionel Perlea.

Deşi însemnată ca valoare culturală, localitate nu are o bibliotecă. Aproape de casa lui Perlea există Căminul Cultural al localităţii, obiectiv în care s-au investit suficiente fonduri şi unde ar fi putut să fie înfiinţată şi o bibliotecă însă, din motive mai mult sau mai puţin obiective, cei peste 2000 de oameni din comunitate o aşteaptă încă.

Aici se mai organizează din când în când câte un spectacol, însă clădirea este folosită, ca în multe alte cazuri, pe post de salon de nunţi.


 Eforturi în acest sens s-au făcut însă toate au eşuat.  „Noi am depus toate eforturile şi am discutat cu administraţia locală. E importantă o bibliotecă într-o localitate precum Ograda. Am donat fonduri de carte ,însă totul a rămas la stadiul de promisiune” precizează Mihaela Racoviţeanu, directorul Bibliotecii Judeţene „Ştefan Bănulescu” din Slobozia.

Viaţa fără cărţi

Comunitatea din Ograda tânjeşte după lectură, iar în lipsa cărţilor oamenii se descurcă cum pot.
Maria Soare (49 de ani) trece pe uliţa mare din localitate ţinând în mână o carte cu poezii de Mihai Eminescu. Merge să o ducă unui nepot care stă în cealaltă parte a satului, pentru că are de învăţat câteva versuri pentru şcoală.

„Dacă ar fi existat bibliotecă în comună s-ar fi dus singur să o ia. Eu am tot vorbit la Primărie şi le-am spus să facă ceva şi pentru tinerii aceştia. Se promite şi nimic altceva” spune femeia.

În casă, pe un raft are câteva cărţi vechi de peste 30 de ani, pe care le-a citit şi le-a recitit de multe ori. Şi-ar dori să aibă o bibliotecă în comună de unde să poată împrumuta cărţi noi. „Doar câteva cărţi de poveşti am prin casă şi asta cu Eminescu. Mie îmi place să citesc şi m-aş duce să împrumut însă…unde?” adaugă Maria Soare.

Colţ de rai în inima şcolii

Şcoala din Ograda adăposteşte singura bibliotecă din localitate. O cameră mică cu mese scaune şi rafturi suspendate pe doi pereţi în care se află câteva titluri este biblioteca şcolară.

De aici elevii pot împrumuta cărţile care le trebuie pentru diferitele materii. „Ştim că nu este o bibliotecă în localitate şi am încercat ca pentru elevii noştri să putem avea baza didactică necesară.

Biblioteca noastră este accesată de toţi elevii care vor să studieze şi să citească” spune Tudoriţa Oprea, directoare la şcoala generală din Ograda.
 

 

Citiţi şi:

FOTO Ionel Perlea, geniul muzical al Bărăganului care a vrăjit lumea

Marele dirijor şi compozitor din Bărăgan Ionel Perlea avea în şcoală nota 8 la Muzică

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările