FOTO Povestea profesorului copiilor săraci din Slobozia. Şcoala de la biserică înfiinţată pentru micuţii nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Mârţ are 25 de ani şi a venit în Slobozia vara trecută, din Botoşani şi este preşedintele ONG „Educaţia dă viaţă”.  Din noiembrie însă, alături de 40 de voluntari adolescenţi, a deschis un after-school gratuit pentru copiii săraci din cartier, la Biserica catolică. Copiii, 33 la număr, vin de două ori pe săptămînă aici, socializează, se joacă, îşi fac temele şi uită pentru cîteva ore de probleme.


Iulian Mârţ a venit la Slobozia tocmai de la Botoşani. E cantor şi cântă la Biserica Catolică din Slobozia. Însă marţi şi vineri, în fiecare săptămînă, devine profesor.

În luna noiembrie a anului trecut a decis să organizeze un after-school pentru elevii săraci din cartier. „Am văzut că biserica are spaţiul ăsta liber. Şi atunci am spus să îl folosesc cumva. M-au înţeles şi aşa am început. Am fost la centrul de asistenţă socială şi am cerut o listă cu copiii care pot fi ajutaţi. Şi apoi am fost aici, în cartier, la blocurile SACO... Am vorbit cu părinţii şi aceştia au fost foarte receptivi. Iar acum avem deja 4 luni de cînd facem asta!”, declară tânărul pentru ziarul Independentoline.ro.  
 

Iulian are ochii luminoşi şi un zâmbet care îţi face ziua mai bună. Se mândreşte cu dotările şcolii sale! Un proiector, o sală IT, tablă ca la şcoală. After-school-ul pe care l-a înfiinţat la Slobozia se numeşte „Educaţia dă viaţă”, la fel şi ONG-ul prin care a reuşit să-l creeze.

Voluntari la şcoala elevilor săraci

Dar cel mai mult se mândreşte cu cei 36 de elevi ai săi, care nu chiulesc niciodată pentru că i-a ajutat să descopere că şcoala poate fi şi folositoare şi distractivă.

 „Vin aici după amiaza, pe la două jumate... Până la trei se joacă, socializează... Apoi le oferim o gustare, ceva dulce, mă rog... Iar la trei şi jumătate încep temele. Lucrează o oră pentru a doua zi, iar apoi facem recapitulări. Pentru că majoritatea lor au rămas în urmă cu şcoala. Şi încercăm să-i aducem pe linia de plutire!” explică el. Iulian nu e singur.

Are peste 40 de voluntari, elevi de liceu, care îl ajută în efortul său. Daniel e doar unul dintre ei şi povesteşte că totul a început ”într-o zi a venit Iulian la şcoală şi mi-a spus cu ce se ocupă. Am fost de acord, am dat un interviu, am trecut testul şi am venit aici”.

Diana are 17 ani şi este şi ea voluntar. O întrebăm dacă responsabilităţile nu sunt prea mari şi cum reuşeşte să se facă ascultată: ”Nu e greu dacă ştii să le vorbeşti. Important, cred eu, e să găseşti un fel de a comunica cu ei. Sînt copii care au nevoie de sprijin dar, mai ales, au nevoie de atenţie!” spune ea.
 

Citiţi şi:

Educaţia în şcoală, religia la biserică!

Începe un nou an şcolar şi dorim să le reamintim atât părinţilor, cât şi elevilor, despre dreptul acestora din urmă de a nu participa la cursul de religie, dacă o preferă. Această opţiune personală are temeiurile legale necesare. Prin campania de informare naţională „Educaţia în şcoală, religia la biserică!”, Asociaţia Umanistă Română şi Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă oferă informaţiile şi sprijinul necesar părinţilor şi elevilor din România care optează pentru retragerea de la cursul facultativ Religie.


Şcoală ortodoxă din Bârlad la care orele încep cu o rugăciune, un vis încurajat de părintele Iustin Pârvu

INIŢIATIVĂ Peste 200 de copii, olimpici sau corijenţi laolaltă, sunt meditaţi de profesori voluntari în cadrul Centrului Educaţional Creştin-Ortodox „Cetatea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare“ din Bârlad, înfiinţat în 2013. Proiectul se desfăşoară în incinta a două biserici şi într-un laborator al unui liceu din oraş.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite