FOTO REPORTAJ Cum îngroapă mobilele cabinele telefonice din stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabinele telefonice nu mai au utilitate FOTO: M.S.
Cabinele telefonice nu mai au utilitate FOTO: M.S.

Cabinele telefonice amplasate pe străzile municipiului Slobozia sunt adevărate piese de muzeu, răsărite la fiecare colţ de stradă. Sunt ani buni de când singura lor utilitate este adăpostul în caz de ploaie.

Cabinele telefonice, ţinta vandalilor

Cei care le poartă  grija cabinelor telefonice le poartă şi sâmbetele. Primele posturi de telefonie publică au fost înfiinţate la Slobozia în anul 1997.

În urmă cu mai bine de şapte ani,  Slobozia erau amplasate peste 50 de cabine telefonice, fiecare prevăzută cu un aparat. Un sfert dintre acestea erau destinate pentru utilizatorii ţintuiţi în scaunele cu rotile.

În timp, gradul de utilizare al telefoanelor publice a scăzut foarte mult, aproape de zero. Aşa că cele mai multe dintre cabinele din oraş sunt folosite acum drept adăpost pentru oamenii străzii, câinii comunitari sau coşuri de gunoi.

Unele dintre ele au fost chiar asediate, aşa cum s-a întâmplat în cazul cabinei de pe Bulevardul Chimiei ale cărei geamuri sunt sparte, iar uşile smulse. Zile bune nu le aşteaptă pe niciuna. Firma care le administrează este pe cale să le desfiinţeze.

Procesul a început de câţiva ani şi este în plină desfăşurare. Tocmai de aceea, la Slobozia funcţionează în prezent doar 15 telefoane publice.

„Gradul de utilitate al telefoanelor publice este în continuă scădere. Foarte puţini cetăţeni le mai folosesc. De aceea, vom încerca să renuţăm la ele, pentru că nu sunt rentabile“, susţine sec, sub protecţia anonimatului, unul dintre tehnicienii firmei care are în grijă de ceea ce a mai rămas din telefoanele publice ale Sloboziei.

Cum era de aşteptat, nici vânzările cartelelor valorice pentru telefoanele publice nu sunt deloc la acelaşi nivel ca acum câţiva ani. Nici ca preţ, nici ca solicitare. Acum, cartele valorice cu care se poate apela de pe un telefon public se găsesc foarte greu. Pe piaţă, disponibile sunt doar cartele de 10 şi 15 lei. Preţul lor este prea piperat pentru buzunarele cetăţenilor.
 

Cu smartphone-ul la purtător

Era telefoanelor mobile care ştiu să facă de toate a cuprins şi locuitorii Sloboziei. Aşa că ce rost mai are să foloseşti un telefon public, dacă cel pe care îl porţi în buzunar este o adevărată „enciclopedie“ cu butoane.

Marian Ionescu (45 de ani) o recunoaşte cu sinceritate. Poseorul unui telefon sofisticat, bărbatul n-a mai atins tastele şi receptorul unui telefon public de mai bine de 10 ani. „Mi-am luat mobil de când a apărut prima dată. E mult mai simplu cu el. Acu şi cu smartphone-urile e şi mai simplu. Ai email, internet tot ce vrei. Un telefon public pe cine ar mai interesa?“ recunoaşte bărbatul.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite