FOTOGALERIE Barbu Catargiu, îndrăgostit de Bărăgan (II)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbu Catargiu, politicianul care a îndrăgit Bărăganul
Barbu Catargiu, politicianul care a îndrăgit Bărăganul

Dacă în plan politic Barbu Catargiu a fost considerat, fără doar şi poate, o eminenţă pentru vremurile destul de tulburi ale acelei perioade a secolului al XIX-lea, în plan social, Catarigiu era văzut ca un om credincios şi cu frică de Dumnezeu. Acest lucru este dovedit prin faptul că în incinta conacului său din comuna ialomiţeană Maia, el a ridicat o biserică, lăcaş ce se păstrează şi astăzi.

Puternicul om politic al secolului al XIX-lea, Barbu Catargiu, era un om evlavios şi cu frica lui Dumnezeu. Acesta este şi motivul pentru care mergea, ori de câte ori simţena nevoia, să se reculeagă în mica bisricuţă din curtea conacului. Locul de închinăciune al familiei Catargiu este singurul monument care a aparţinut boierilor care a rezistat trecerii timpului. Era un loc de reculegere şi meditare, unde Catargiu voia să se simtă cât mai aproape de Dumnezeu.

„De fiecare dată când era supărat sau îngândurat, Catargiu venea la biserică şi se ruga. Era un om foarte credincios. Nu lua nicio decizie în ceea ce priveşte moşia, dacă nu se consulta şi cu preotul”, spune scriitorul Dan Elias.

Barbu Catargiu a fost o emblemă pentru Bărăgan

Potrivit unei legende, biserica de la Maia le-a dat de veste sătenilor că Barbu Catargiu a murit. Mitul spune că exact în momentul în care primul-ministru a fost împuşcat, din ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sub podul Mitropoliei de la Bucureşti, un trăznet a lovit crucea care se afla pe biserică.

Trupurile neînsufleţite marelui om politic şi al consoartei sale au fost depuse în cripta bisericii. Cei doi sunt pomeniţi la fiecare sărbătoare importanntă din calendarul ortodox.

Muzeul Catargiu

Deşi foarte puţine lucruri care au aparţinut lui Barbu Catargiu au mai putut fi păstrate de localnicii care au cotropit conacul boieresc, preotul Alexandru Marinescu a reuşit să mai salveze câteva obiecte. Acestea au fost expuse într-un mic muzeu, construit în curtea bisercii lui Catargiu.
   
Pintre icoanele care au aparţinut familiei de boieri şi cărţi religioase, cea mai importantă piesă de muzeu este o ladă unde se află hainele cu care era îmbrăcat Babbu Catargiu în momentul în care a fost împuşcat. Prin geamurile raclei se pot observa o pereche de mănuşi,o pălărie şi o eşarfă, toate aparţinând lui Catargiu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite