FOTO Povestea iscusitului potcovar de ouă din Bărăgan: „pentru mine folclorul înseamnă totul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tradiţie populară veche de peste un secol este ţinută vie la Jilavele, judeţul Ialomiţa. Este vorba despre potcovitul ouăleor, obicei despre care bătrânii spuneau că scoate în evidenţă măiestria meşterilor în a face toate treburile migăloase.

Satul Jilavele se află la marginea judeţului Ialomiţa, aproape de graniţa cu Prahova. Aici tradiţiile şi obieciurile populare nu au pierit, fiind ţinute în viaţă de Victor Simion (68 de ani), un fost revizor CFR. Omul spune că a iubit enorm viaţa la ţară şi toate lucrurile care au ţinut de ea aşa că, atât cât a putut, a încercat să ducă mai departe tradiţia populară.

„Familia mea a iubit mult folclorul, iar de la părinţi şi bunici am învăţat şi eu. Am zis că merită să crezi în ceea ce străbunii noştri ne-au lăsat ca moştenire, tocmai de aceea am făcut totul pentru a păstra tradiţia populară” spune Victor Simion.

Obiceiul poctovitului ouăleor

Printre tradiţiile populare pe care le-a păstrat şi le respectă cu sfinţenie se numără şi cea a potcovitului de ouă.  Omul spune că, potrivit tradiţiei populare, potocovitul ouăleor înseamnă de fapt pricepere şi îndemânare. „Bătrânii spuneau că dacă ştii să potcoveşti ouă, înseamnă că sigur ştii să potcoveşti caii şi să faci tot felul de lucruri mai grele prin gospodărie„ spune Victor Simion.

image

Tehnica a deprins-o de la un meşteşugar fierar din Jilavele, încă din anii adolescenţei. A rămas impresionat de aspectul inedit al ouălelor cu potcoave, motiv pentru care a decis să facă la rândul său astfel de obiecte.

Cadouri de sărbători

Chiar dacă simbolul ouălelor cu potcoave ţine de îndemânarea gospodarilor, Victor Simion spune că ele pot reprezenta un cadou inedit în pragul sărbătorilor din Calendarul Ortodox. A realizat peste 1000 de ouă potcovite în trecut, iar pe cele de acum le oferă drept cadou rudelor prietenilor şi cunoscuţilor de Paşte sau de Anul Nou. „De Paşte pentru că e simbolul sărbătorilor, iar de Anul Nou pentru că potcoavele aduc noroc” mai spune Victor Simion.

image


O tehnică uşor de stăpânit

Dincolo de îndemânare, tehnica potocvirii ouălelor presupune şi foarte multă răbdare. Să pui potcoave unui ou poate dura câteva ore bune. Cum se realizează ne spune chiar Victor Simion: „se dau 4 găuri mici pe o parte a oului, apoi, cu o seringă, se scoate conţinutul. La final se adaugă potcoava asemeni celei pe care fierarii o monteaza la cai. Treaba este însă migăloasă şi poate dura între 2 şi 5 ore”.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite