FOTO Lacul Fundata, un paradis destrămat

FOTO Lacul Fundata, un paradis destrămat

Ceea ce înainte de 1989 era o micro-staţiune balneară ce concura cu Amara, Fundata, se află acum în paragină. Plaje neamenajate, mâl şi câteva ruine amintesc de un loc minunat preferat de turiştii din întreaga ţară.

Dezastrul de la Fundata

Amara şi Fundata, două lacuri ale căror ape au efecte terapeutice, reprezintă principalele puncte de atracţie ale Bărăganului balnear.În timp ce Amara a rezistat tranziţiei şi renaşte din propria cenuşă, devenind staţiunea balneară a tuturor pensionarilor din ţară, Fundata a fost lăsată în paragină.

În trecut, plajele lacului adăposteau o micro-bază balneară unde în fiecare vară turiştii din Ialomiţa şi împrejurimi veneau să profite de soare şi efectele tămăduitoare ale nămolului sapropelic.

Astăzi, doar câţiva nostalgici mai vin să se scalde în apele lacului Fundata la fel cum o făceau odinioară. Apele sale mai scaldă doar pe cei care nu au bani de concedii la mare sau în străinătate. Mirela Gogoţ una dintre persoanele care îşi mai aminteşte de fostul lac de la Fundata. Are 35 de ani şi îşi aminteşte, vag, de lacul de odinioară.

„Eu am prins lacul pe vremea lui Ceauşescu. Aveam 10-12 ani. N-a mai rămas nimic din ce ştiam eu. Arăta destul de îngrijit, era un loc amenajat, te puteai bucura de o baie. Acum oamenii nu mai vin aici pentru că vor altceva. Merg la mare, în Bulgaria... Cine să mai vină la Fundata? E un lac pe care lumea l-a uitat!”

Lacul cu 100 de proprietari

Primarul localităţii, Mihai Ion, spune că lacul are acum peste 100 de proprietari şi că nu poate investi într-un loc de agrement, ca altădată.

Ar fi multe de făcut şi ceva posibilităţi financiare ar putea exista, însă situaţia juridică a lacului împiedică autorităţile să facă vreo investiţie.

„Noi am dori să concesionăm. Mă refer aici la suprafaţa care revine primăriei, pentru că acum lacul are peste 100 de proprietari. Nu ştim exact cine sânt ei. Ştim doar că din cauza lor orice demers investiţional este blocat. Şi nouă ne pare rău de felul în care a ajuns lacul acum. Dacă lucrurile ar fi mers cum trebuie, am fi creat o staţiune mai ceva decât Amara!”
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: