FOTO Ionel Perlea, geniul muzical al Bărăganului care a vrăjit lumea

FOTO Ionel Perlea, geniul muzical al Bărăganului care a vrăjit lumea

Ionel Perlea în ultimii ani din viaţă FOTO: arhivă

Bărăganul a oferit lumii muzicii o baghetă fermecată. Vorbim despre cea a marelui dirijor şi compozitor ialomiţean, născut în colbul satului Ograda, Ionel Perlea. Geniul său muzical a depăşit graniţele Europeni, ajungând până la Opera Metropolitană din New York.

Ştiri pe aceeaşi temă

Geniul muzicii clasice din Bărăgan

Compozitorul şi dirijorul Ionel Perlea a fost născut în data de 13 decembrie 1990, în localitatea ialomiţeană Ograda. Neamţ la origine, după mamă, îşi petrece o parte din anii copilăriei la Munchen, acolo unde ia şi primele lecţii de dirijat şi compoziţie muzicală.

La vârsta de 19 ani, susţine primul să concert, în calitate de interpret şi dirijor, la Ateneul Român din Bucureşti. Spectacolul a fost unul extrem de apreciat şi a reprezentat o rampă de lansare pentru geniul muzical al Bărăganului.

Bagheta dirijorului Ionel Perlea ajunge să fie apreciată de directorul celebrei Scala din Milano care, în anul 1945, i-a propus să rămână angajat cu normă întreagă.

Această propunere a însemnat consacrarea sa definitivă pe plan internaţional. Patru ani mai târziu, părăseşte Scala din Milano pentru a fi dirijor la Opera Metropolitană din New York. Cucereşte publicul american cu opera „Tristan şi Isolda” a lui Richard Wagner.

Periplul lui Ionel Perlea în Statele Unite ale Americii continuă, fiind numit director muzical al „Grand Opera Festival” din San Antonio, statul Texas. Muzica lui Ionel Perlea îl cucereşte chiar şi pe marele dirijor Arturo Toscanini, care îi dăruieşte propria lui baghetă. Anul 1970 este cel în care Ionel Perlea trece în nefiinţă, departe de Bărăganul natal, la New York.

Festival dedicat marelui muzician

Bărăganul nu l-a uitat pe Ionel Perlea şi geniul său muzica. În Ograda natală, autorităţile locale au întocmit ample programe de reabilitare a casei memoriale a muzicianului şi au reuşit să o reda circuitului muzeal.

De asemenea, Centrul Cultural UNESCO din Slobozia poartă numele lui Ionel Perlea. De asemenea, muzicianul este şi patronul spiritual al singurului liceul de artă din Bărăgan. Mai mult, an de an la Slobozia se organizează un festival de lied, dedicat memoriei marelui dirijor şi compozitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: