FOTO Se întâmplă doar în Ialomiţa: 200 de indicatoare rutiere într-un sat. Primarul: „Le-am pus ca să se sature poliţiştii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru Fraţi, un stat uitat de lume de la marginea judeţului Ialomiţa, are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor, ca cea mai bine semnalizată localitate din lume: 200 de indicatoare rutiere, montate unele lângă altele pe nouă kilometri, îi bulversează pe şoferi.


Patru Fraţi, un sat românesc obişnuit din comuna ialomiţeană Adâncata, fără reţea de apă şi canalizare, arată ca un adevărat poligon de încercare pentru viitorii şoferi. De la intrare şi până la ieşirea din localitate, şoseaua principală este semnalizată cu numai puţin de 200 de indicatoare.

Semnele rutiere au fost amplasate ca urmare a unui proiect de reabilitare a celor 20 de kilometri ai Drumului Judeţean 201 A, Moldoveni - Adâncata, arteră în componenţa căreia intră şi cei nouă kilometri de şosea semnalizată până la refuz.

 Banii investiţi, 200.000 de lei, vin de la bugetul Consiliului Judeţean şi fac parte dintr-un proiect de 18 milioane de lei, pentru reabilitarea drumului judeţean care trece şi prin Adâncata.

Pentru şoferii care se aventureză să circule pe această porţiune de drum este un adevărat chin. Semnele rutiere, îngrămădite câte trei-patru sau chiar cinci la un loc, din metru în metru, îi bulversează pe şoferi.

image

De exemplu, după ce treci de o curbă deosebit de periculoasă, un „mănunchi” de indicatoare, care te face să opreşti maşina pentru a înţelege cum să circuli, te avertizează că urmează o trecere de pietoni, după care o altă curbă periculoasă, iar apoi afli că te intersectezi cu un drum fără prioritate sau că trebuie să reduci viteza.


„Este cea mai mare prostie”

Victor Moise (60 de ani) are permis de conducere de la începutul anilor ’80. Bărbatul spune că, în peste trei decenii de şoferie, n-a mai văzut aşa ceva: „Este cea mai mare prostie pe care am văzut-o cu ochii mei! Este imposibil să pui atâtea semne de circulaţie pe metrul pătrat.

Nici nu ai timp să le vezi în trafic, darămite să le mai şi respecţi. Eu recunosc faptul că trec fără să mă mai uit la ele. Cunosc foarte bine drumul pentru că trec des pe aici, altfel cine ştie ce s-ar putea întâmpla„ susţine şoferul.

Conducător auto experimentat, Marin Gheorghe, primarul din Adâncata,  consideră însă că indicatoarele  sunt perfect în regulă. De la volanul maşinii sale, edilul lasă geamul şi încearcă să-i convingă pe localnici că totul este în regulă.

image

„Măi oameni buni, de unde vi se pare vouă că semnele astea sunt inutile? Sunt foarte bine puse. Sunteţi şi specialişi în ordine rutieră?”, îi ia la rost pe oameni primarul. Opinia gospodarului este susţinută chiar şi de reprezentanţii Poliţiei Rutiere. „Semnele de la Patru Fraţi sunt perfect în regulă. Nu e nicio problemă cu ele”, declară comisarul-şef Sorin Goagă, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Ialomiţa.

„Păi ce, la noi e trafic?”

Locanicii din Patru Fraţi susţin că cei 200.000 de lei investiţi, anul trecut, în indicatoare puteau fi folosiţi pentru adevăratele nevoi ale comunităţii: reţeaua de apă şi de canalizare, care lipsesc cu desăvârşire, sau în repararea uliţelor desprinse din drumul suprasemnalizat.

„Exact asta ne mai trebuia: semne de circulaţie, că în rest avem de toate. Maică, luăm apă tot de la fântână, aşa cum ştim de la mama. Am fi vrut şi noi cişmele în curte, cum e pe la alţi oameni, dar cine să ne facă?“ spune dezamăgită săteanca Elena Neagu (68 de ani).

Investiţia este cu atât mai inoportună cu cât artera pe care au fost montate cele 200 de indicatoarele este prea puţin circulată. Ionel Ene (32 de ani), un alt sătean, foloseşte asfaltul din Patru Fraţi pentru a-şi scoate la păscut orătăniile din curte.

Câteva găini şi curci merg agale pe şosea şi ciugulesc iarba crescută pe lângă indicatoarele rutiere montate aproape de ograda stăpânului lor. „S-a investit de pomană! Păi ce, la noi e trafic aşa mare? Nici pomeneală! Trece o maşină pe oră, dacă trece şi aia! Vrem stăzi, trotuare, nu semne de circulaţie!”, spune bărbatul.

image

Investiţia, la Parchet. Primarul: „Le-am pus să se sature poliţiştii”

Autorităţile din Adâncata susţin că au montat 200 de indicatoare după ce Poliţia Rutieră Ialomiţa i-a amendat cu 300 de lei, că nu semnalizează drumul. „Am zis să le facem poliţiştilor pe plac.

Am pus semne să se sature!“, declară primarul Marin Gheorghe. Cât despre drum, acesta este parte din cei 20 de kilometri ai DJ 201 A, care leagă localităţile ialomiţene Moldoveni şi Adâncata. În 2012, Consiliul Judeţean (CJ) Ialomiţa a demarat un proiect de reabilitare a întregului tronson, în care a investit 18 milioane de lei, fonduri proprii.

Prima etapă, care a costat 8 milioane de lei şi a vizat tronsonul Moldoveni - Patru Fraţi, s-a finalizat anul trecut. Banii au fost încasaţi de firma Oyl Holding A.G., desprinsă din Oyl Company, abonată la banii publici ai judeţului. Prin intermediul Oyl Company şi al patronilor, fraţii Cornel şi Rică Dragomir, CJ Ialomiţa a demarat o serie de lucrări publice.

Reabilitarea DJ 201 A a intrat şi în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, care au început urmărirea penală sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice împotriva unor angajaţi din cadrul CJ şi ai firmei Oyl Holding A.G., bănuţi că au semnat mai multe acte ilegal.

Citiţi şi:

Scala din Milano, varianta de Slobozia, gaură neagră în buget

De aproape două decenii, Consiliul Judeţean Ialomiţa investeşte în construcţia unei săli de spectacole. Deşi ar fi trebuit să fie finalizat în doi ani, obiectivul a rămas în continuare la stadiul de şantier şi a înghiţit zece milioane de lei din fondurile publice.


Cazul satului retrocedat din Arad a ajuns la DNA

Procurorii DNA Timişoara şi poliţiştii arădeni au descins, ieri-dimineaţă, în cinci locaţii situate pe raza judeţului Arad. Printre acestea se numără două cabinete notariale din Arad şi un ocol silvic din satul Nadăş.


VIDEO Viaţa ca în Evul Mediu, la cinci kilometri de municipiul Buzău

Stau la doi paşi de municipiul Buzău, au locuinţele la şoseaua europeană, însă trăiesc ca în evul mediu. Peste 40 de familii din satul buzoian Gura Câlnăului nu mai au apă la robinete, de câteva luni, iar oamenii sunt nevoiţi să meargă de câteva ori pe zi cu bidoanele de plastic până la singura fântână din zonă. Primăria de care aparţine satul promite că va găsi o rezolvare, însă nu foarte curând.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite