FOTO Bolnavii ialomiţeni, trataţi prin Telemedicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de  telemedicină al Spitalului Municipal Urziceni FOTO: M.S.
Sistemul de  telemedicină al Spitalului Municipal Urziceni FOTO: M.S.

La Spitalul Anghel Saligny din Feteşti şi Spitalul Municipal din Urziceni funcţionează de doi ani un sistem inovator denumit telemedicină. Prin acest program sunt trataţi bolnavii ajunşi la Urgenţe.

Cum funcţionează telemedicina?

Modul în care acest telemedicina funcţionează este destul de simplu. Cu ajutorul unui ecran, la care sunt ataşate o cameră video de înaltă rezoluţie, un microfon şi două boxe, pacienţii ajunşi la Urgenţe sînt consultaţi în timp real şi de către medicii spitalelor din Bucureşti, unde urmează să fie transferaţi.

Specialiştii din Capitală reuşesc astfel să ofere medicilor ialomiţeni indicaţii cu privire la tratamentele pe care trebuie să le administreze bolnavilor, astfel încât transferul acestora să nu implice niciun fel de risc ce ar putea să pună în pericol viaţa respectivilor pacienţi.

Până în prezent, doar Spitalul Municipal Urziceni şi Spitalul Municipal «Anghel Saligny» din Feteşti beneficiază de sistemul de Telemedicină.

Cele două unităţi medicale au fost echipate cu aceste sisteme în momentul în care s-au mutat în noile sedii, în care îşi desfăşoară în prezent activitatea medicală. Sunt doi ani de atunci, iar numărul pacienţilor trataţi cu ajutorul acestui sistem inovator a crescut simţitor. De la 21, în anul 2011, la 65 în 2012, numai la Spitalul Municipal Urziceni.

„Pentru anul 2013 avem deja 17 pacienţi care au beneficiat de consultaţii prin Telemedicină!„ a declarat medicul Gheorghi Jordan, managerul Spitalului Urziceni, pentru site-ul de ştiri independentonline.ro . Cât priveşte cazuistica tratată prin intermediul Telemedicinei, aceasta este destul de vastă. De la pacienţii cu afecţiuni cardiace şi accidente vasculare, până la cei care au suferit traume severe în urma accidentelor rutiere în care au fost implicaţi.

„Telemedicina ne ajută în stabilirea unor diagnoze mai clare şi în aplicarea unui tratament eficient. Cei mai mulţi bolnavi pe care îi tratăm prin acest sistem sunt cardiacii sau oamenii care au suferit accidente vasculare. Suntem foarte mulţumiţi de acest sistem datorită faptului că astfel actul medical devine mult mai eficient...„ a adăugat medicul Gheorghi Jordan, pentru aceeaşi publicaţie on-line.

Electrocardiograme transmise prin GPS

Şi maşinile de salvare din parcul auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă sunt dotate cu echipamente care pot transmite în timp real la spital date cu privire la starea de sănătate a pacienţilor care urmează să primească îngrijiri de la medicii specialişti.

Monitoarele care indică pulsul şi ritmul cardiac al bolnavilor sunt dotate cu un sistem care transmite prin GPS electrocardiogramele şi informaţiile cu privire la funcţiile vitale ale bolnavilor care urmează să ajungă la spital. Medicii care primesc datele contactează prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie cu echipajul medical din ambulanţă şi oferă indicaţii referitoare la tratamentul care trebuie administrat.

Totul în mai puţin de 10 secunde! Serviciul Judeţean de Ambulanţă Ialomiţa dispune de 15 maşini de salvare dotate cu acest sistem. „Suntem mulţumiţi că le avem şi ne este foarte util„ susţin reprezentaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Ialomiţa.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite