FOTO Bărăganul distrus de apa cea mare

FOTO Bărăganul distrus de apa cea mare

Imagine din Hagieniul de astăzi, satul ialomiţean inundat în anul 1970 FOTO: Florin Floreanu

În anul 1970, Bărăganul a fost lovit de cele mai crunte inundaţii. Apele revărsate ale râului Ialomiţa au distrus sute de gospodării şi au şters de pe faţa pământului trei sate: Piua Petri, Cioara şi Hagieni.

Viitura apelor Ialomiţei a lovit satele aflate pe malul apei ca din senin. Ion  Mihalcea are 70 de ani dar îşi aminteşte momentul în care apa i-a inundat întreaga locuinţă. Avea o gospodărie foarte frumoasă în fostul sat Hagieni.

„Dormeam liniştit în pat, când apa ne-a intrat pe geamuri şi pe uşi. N-am mai avut ce să facem ne-a prins în casă. Am reuşit să urcăm pe acoperiş şi aşa am scăpat”, rememorează bătrânul sinistrat.

Foto


Hagineni, satul fantomă din Bărăgan.

Sunt 43 de ani de când Hagienul este considerat un sat depopulat. Asemeni lui mai sunt şi alte foste aşezări umane, amplasate prea aproape de malurile Ialomiţei. În anii 1970, apa i-a luat prin surprindere pe localnici.

S-au trezit în miezi de noapte că viitura le-a distrus toată agoniseala. Mulţi dintre ei au reuşit să fugă, iar cei neputincioşi au fost omorâţi de furia apelor. Hagieniul de astăzi păstrează vii momentele în care apa a invadat gospodăriile oamenilor.

Semn al faptului că satul a fost cândva locuit, stau cele câteva case dărăpănate care au mai rămas în picioare, după ce au fost lovite apele râului Ialomiţa. Singura care a rezistat viiturii este mânăstirea Hagieni. Vechi de câteva sute de ani, lăcaşul de cult adăposteşte astăzi câţiva călugări şi aşteaptă pelerini la fiecare slujbă de duminică.

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: