Filme premiate la Cannes şi seriale româneşti de succes, producţii filmate în inima Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini sunt cei care cunosc faptul că producţii celebre care au făcut senzaţie la festivalurile de film au fost filmate în Bărăgan. Ţinutul arid şi lovit de vânturi i-a inspirat pe regizorii români şi le-a adus succes în carieră.

Prima producţie românească filmată în Bărăgan s-a numit „Doctorul Poienaru” şi a fost turnată în centrul oraşului Ţăndărei. Se întâmpla în anul 1978, când regizorul Dinu Tănase a decis să ecranizeze romanul omonim, scris de scriitorul ialomiţean Paul Georgescu. „Doctorul Poienaru” rememorează viaţa doctorului Dumitru Georgescu, tatăl scriitorului Paul Georgescu, unul dintre cei mai apreciaţi medici ai Ţăndăreiului. Filmul urmăreşte întreg traseul vieţii renumitului doctor şi-l are ca protagonist pe marele Victor Rebengiuc. Într-un interviu anterior oferit ziarului Adevărul, actorul a declarat despre acest rol: „A fost un rol mărunt, dar atmosfera de pe platou a fost destul de interesantă. Altfel se făceau filmele atunci!”.

Filme de Cannes, turnate în Bărăgan


În anul 2007, regretatul Cristian Nemescu obţinea la Cannes premiul „Un Certain Regard” cu producţia „California Dreamin”. Filmul spune povestea unui convoi militar NATO care este oprit într-o gară din România de către şeful respectivei gări, personaj interpretat de actorul Răzvan Vasilescu. Capul de afiş al producţiei este însă actorul american Armand Asante, care joacă rolul unui ofiţer NATO care are de tras cu personalitatea puternică a lui Vasilescu.

Câteva scene din această spectaculoasă producţie s-au filmat însă în Bărăgan. Mai exact în incinta parcului de Vacanţă Hermers, la restaurantul Vânătorul. Scena îl arată pe Armand Asante care participă la o petrecere, invitat fiind de personajul interpretat de Răzvan Vasilescu. Un alt film românesc premiat la Cannes şi filmat în Bărăgan este producţia „După dealuri”. Şocanta poveste petrecută într-o mănăstire din România când una dintre maici este ucisă într-un ritual de exorcizare conţine câteva cadre filmate la Amara, lângă Slobozia. „Este vorba despre câteva cadre generale cu peisaje de ansamblu, ca să potenţeze şi mai bine locul” explica regizorul Cristian Mungiu, într-un interviu la momentul de debut al filmului.
 

„Las Fierbinţi”, cel mai iubit serial filmat în Ialomiţa

„Las Fierbinţi”, cel mai îndrăgit serial românesc al momentului este filmat integral în oraşul ialomiţean Fierbinţi Târg. Regizorii au transformat întreg oraşul într-un platou de filmare.

În centrul oraşului, peste drum de primărie, se află sediul Casei de Cultură, una din locaţiile pe care producătorii serialului au închiriat-o pentru a filma unele scene din film. La etajul unu al imobilului, ţinută sub lacăt până la reîntoarcerea actorilor, se află recuzita echipei de filmare. Deşi sunt obişnuiţi să-i vadă pe artişti la treabă, localnicii sunt fascinaţi când trec pe lângă clădirea pe care o văd şi la televizor şi o privesc cu admiraţie, ca pe un adevărat muzeu.

Actorii serialului au trecut şi prin răspântia din centru oraşului. Primele cadre au fost filmate în Fierbinţii de Jos, sat alipit fostei comune Fierbinţi-Târg, devenit cartier de când localitatea a căpătat statutul de oraş. O altă locaţie importantă este grădiniţa din oraş, pe care actorii o folosesc pe post de primărie. Clădirea mică şi vopsită în roşu îşi păstrează arhitectura veche de mai bine de jumătate de veac.

Aproape de marginea oraşului, ascuns pe o uliţă prăfuită, se află un bar în care se petrece o bună parte din acţiunea serialului „Las Fierbinţi“. Intrarea este acoperită de doi copaci şi încadrată de navete de bere. Pe un frontispiciu de lemn stă scris din sticle mesajul „Welcome Las Fierbinţi“.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite