Femeile din România în timpul comunismului: mame protectoare şi muncitoare iscusite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunismul lui Nicolae Ceauşescu a oferit o imagine distorsionată a femeii în societate FOTO: comunismulinromania.ro
Comunismul lui Nicolae Ceauşescu a oferit o imagine distorsionată a femeii în societate FOTO: comunismulinromania.ro

În socialismul românesc construit de Nicolae Ceauşescu, femeile erau tratate într-un mod diferit. Deşi aparent privilegiate, doamnele din epoca de aur trebuiau să fie mame desăvârşite şi muncitoare destoinice.

Ziua de 8 martie este cunoscută la nivel mondial drept Ziua Internaţională a Femeii. Istoria acestei zile ne arată că ea apărut dintr-o revoltă a femeilor muncitoare din America sfârşitului de secol XIX.

Concret, pe 8 martie 1875, mai multe muncitoare de la filaturile din New York au ieşit în stradă şi şi-au cerut drepturile. Manifestantele de atunci cereau condiţii de muncă mai bune şi mai mult respect din partea bărbaţilor.

 Femeia în epoca de aur

La mulţi ani distanţă, rolul femeii de muncitoare desăvârşită ajunge să fie promovat de liderul comunist de la Bucureşti, Nicolae Ceauşescu.

La începutul anilor 1980, Partidul Comunist Român duce o întreagă propagandă către această direcţie. Aşa se face că noua femeie socialistă trebuie să fie în primul rând mamă, iar în al doilea rând o muncitoare extrem de pricepută în meseria pe care o practică în fiecare zi.

Aceste idei au fost rostite chiar de dictator în cadrul şedinţei plenare a Comitetului Central al Partidului Comunist Român. În cadrul oficioasei întâlniri el a declarat: „cea mai mare onoare pentru femei este să nască, să dea viaţă şi să crească copii. Nu poate fi nimic mai scump pentru o femeie decât să fie mamă.”

Pentru a-şi potenţa şi mai mult ideile în cadrul programului său politic, Ceauşescu foloseşte ca formă de propagandă revista „Femeia”, singura revistă dedicată femeilor din România comunistă. Din ordinul dictatorului structura editorială a publicaţiei se schimbă radical, ea urmând să promoveze doar acele femei care corespund noului ideal comunist: mamă şi muncitoare.

O imagine nouă oferă Partidul Comunist al lui Ceauşescu şi femeilor de la ţară. Noile idei precizau ca femeile din mediul rural să fie văzute drept un simbol al fertilităţii, răbdării şi sacrificiului. Toate acestea pentru ca doamnele de la ţară să fie considerare egalele celor de la oraş.

8 martie, ziua Elenei Ceauşescu

Realitatea cotidiană din România anilor 1980 a demonstrat însă că 8 martie nu era ziua mamelor sau a muncitoarelor, ci a Elenei Ceauşescu. În această zi, ea era venerată de toate publicaţiile controlate de partid şi primea numeroase cadouri.

Într-un număr al revistei „Femeia”, Elena Ceauşescu este prezentată într-o lumină hiperbolizată: „Cu acest prilej, femeile ţării vor aduce un fierbinte omagiu tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, prim viceprim-ministru al Guvernului, preşedintele Consiliului Naţional al Ştiinţei şi Învăţământului, eminent militant revoluţionar, om de ştiinţă de înalt prestigiu internaţional„.
 

Citiţi şi:

Maica Paraschiva, medicul lui Dumnezeu. „La început, bolnavii îmi spuneau: «Ştiţi, aş vrea, totuşi, să văd un medic!»“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite