Fantomă în haine sfinte. Povestea falsului călugăr autointitulat „Ieromonahul Gavriil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slobozeanul Marian Găzdaru, falsul «ieromonah Gavriil» FOTO: observator24.ro
Slobozeanul Marian Găzdaru, falsul «ieromonah Gavriil» FOTO: observator24.ro

Un tânăr din Slobozia a pus pe jar lumea creştin-ortodoxă din România şi Republica Moldova. Folosindu-se de însemne bisericeşti, Marian Găzdaru, un tânăr necălugărit şi nehirotonit, şi-a luat numele de „Ieromonahul Gavriil“ şi, printre altele, vizitează mănăstiri, slujeşte în ele şi se fotografiază alături de clerici şi personalităţi bisericeşti.

Ieromonahul Petru Pruteanu, autor a numeroase studii şi articole cu tematică dogmatică, patristică şi, mai ales, liturgică, este cel care a adus la cunoştinţa opiniei publice povestea lui Marian Găzdaru, fantoma în haine de călugăr.

„Ca urmare a mai multor sesizări din partea unor clerici şi laici, am hotărât să aduc la cunoştinţă faptul că, în ultima vreme, prin mănăstirile (şi chiar parohiile) din România şi Republica Moldova, umblă un tânăr individ pe numele Marian Găzdaru, originar din Slobozia (judeţul Ialomiţa, România), care se dă drept «ieromonahul Gavriil» şi care se cere/se oferă de a sluji, pozându-se pe lângă clerici şi personalităţi bisericeşti. În acelaşi timp, sute de oameni se plâng că au fost rugaţi să-l găzduiască, după care l-au văzut beat şi ademenind fete tinere“, arată Ieromonahul Petru Pruteanu, pe www.teologie.net.

„Hirotonit de un pseudo-mitropolit“

Mai mult, spune acelaşi Petru Pruteanu, aşa-zisul ieromonah Gavriil nu este cleric al nici unei eparhii canonice din România sau Republica Moldova.

„Un preot care l-a spovedit o perioadă şi cunoaşte rătăcirile lui Marian spune că acesta avea tendinţe schismatice şi chiar dereglări psihice. Cei care-l cunosc afirmă că el n-a fost niciodată călugărit şi hirotonit sau, cel mult, a fost «hirotonit» de pseudo-mitropolitul Ioan Preoteasa, din aşa-zisa «Biserică secretă», dar nu de PS Vincenţiu al Sloboziei, cum se prezenta el. În orice caz, el nu este cleric al nici unei eparhii canonice din România sau Republica Moldova şi nu are preoţie valabilă“, arată Ieromonahul Petru Pruteanu.

„Bântuie pe ambele maluri ale Prutului“

Din câte se pare, cazul lui Marian Găzdaru nu este singular, iar România şi Republica Moldova se confruntă, în ultima vreme, din ce în ce mai des cu astfel de cazuri.

„După cum e caracteristic acestui fenomen, unii tineri, aparent evlavioşi, fără pregătire teologică, dar cu multe închipuiri de sine şi plini de complexe şi frustrări, vor să ajungă preoţi (şi chiar episcopi) şi acceptă să fie «hirotoniţi» de oricine, numai să-şi realizeze «visul». Pe ambele maluri ale Prutului, deja bântuie câţiva astfel de «(arhi)episcopi» şi mai mulţi «preoţi», pe care lumea-i ia de buni. Mulţi dintre ei au convingerea că au de îndeplinit o misiune importantă (aproape profetică) şi, fără ei, Biserica s-ar pierde. Mai mult decât atât, lor le place să se dea drept schimonahi, stareţi, făcători de minuni, purtători de cruci şi veşminte scumpe, dar mai ales apărători ai unei «Ortodoxii curate». Sub masca luptei cu ecumenismul, ei se rup de Biserică şi trec în diferite grupări pseudo-eclesiastice, unde acced foarte repede în trepte bisericeşti pe care nimeni nu le recunoaşte. La fel de repede, aceştia ajung la fapte imorale pe care nici nu vreau să le pomenesc. E un scenariu aproape general valabil pentru toţi carieriştii, mai ales din afara Bisericii Canonice“, mai arată Ieromonahul Petru Pruteanu, pe www.teologie.net.

Ce spune Episcopia

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor susţine, la rândul ei, printr-o informare a Biroului de Presă, că „ieromonahul“ Marian Găzdaru este un impostor, informează site-ul observator24.ro

„Domnul Marian Gabriel Găzdaru, cel care se recomandă drept «ieromonahul Gavriil», este un impostor. Informaţia potrivit căreia «ieromonahul Gavriil» a fost hirotonit de către Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, este, de asemenea, falsă. Mai mult decât atât, (n.r. Marian Găzdaru) nu a desfăşurat niciun fel de activitate şi nici nu a fost vieţuitor al vreunei mănăstiri din cadrul Eparhiei noastre“, este poziţia oficială a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite