Eforturile unor autorităţi pentru a-i ţine în izolare pe romii întorşi din străinătate. „Nu prea au înţeles ei că trebuie să-şi asigure traiul din venituri proprii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Căzăneşti sunt 106 persoane izolate de teama coronavirusului FOTO Adevărul
La Căzăneşti sunt 106 persoane izolate de teama coronavirusului FOTO Adevărul

Romii întorşi din străinătate sunt o problemă pentru autorităţile locale în ceea ce priveşte izolarea la domiciliu. La Căzăneşti, în judeţul Ialomiţa, 106 persoane din 22 de gospodării au fost notificate de Primărie să rămână în case timp de 14 zile. Poliţia, Jandarmeria şi Primăria îi verifică permanent ca să nu-şi părăsească locuinţele.

De două - trei ori pe zi, patrule ale forţelor de ordine se deplasează pe străzile unde locuiesc persoanele izolate pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile impuse de autorităţi.

Alexandru Măchiţă, primarul localităţii, spune că mai aşteaptă încă un val de persoane care vor reveni acasă şi că totul depinde de conştiinţa lor. „Sâmbătă, au mai venit încă 15 cetăţeni. Au fost preluaţi, în condiţii de siguranţă, din gara Urziceni, şi aduşi la domiciliu. Noi i-am notificat prin hârtii scrise şi ei au luat la cunoştinţă privind necesitatea izolării la domiciliu. Cei mai mulţi dintre ei s-au întors din Franţa şi câţiva din Germania. Suntem în contact permanent telefonic cu ei, atât eu, cât şi viceprimarul, dar şi expertul Primăriei pe probleme de romi. Nu prea au înţeles ei că trebuie să îşi asigure din venituri proprii cele necesare traiului. Au reclamat că Primăria trebuie să le dea alimente. Eu nu am cadrul legal să scot un leuţ din buget pentru această situaţie. Ei spun că nu au niciun venit, asta ar fi pretenţia pe care o au”, a explicat primarul.

Potrivit edilului, conform estimărilor oficiale, în perioada următoare numărul celor întorşi acasă va creşte la 500. „Noi avem obligaţia să verificăm dacă este respectată măsura izolării la domiciliu. Îi ajutăm şi cu cumpărăturile. Ei lasă în gard o sacoşă cu bani şi lista cu cele necesare, mergem la magazin, cumpărăm şi apoi le ducem alimentele. E dificil, pentru că noi nu avem echipamente. Folosim ce ne-a rămas de la gripa aviară, măşti, mănuşi“, explică primarul.

Autorităţile judeţene susţin că au soluţii pentru a ţine situaţia sub control. Conform unor surse administrative, sunt aşteptate să apară situaţii similare în toate zonele locuite de romi. Atenţia autorităţilor se va îndrepta iniţial asupra  oraşelor Ţăndărei, Feteşti-cartierul Vlaşca şi Urziceni, dar şi asupra comunei Bărbuleşti, unde se află cea mai mare comunitate de romi din Ialomiţa. În pofida asigurărilor oferite de autorităţi, gestionarea acestui tip de situaţie pare imposibilă. Persoanele revenite în ţară sunt trimise în localităţile de domiciliu fără a fi testate în vreun fel, iar acolo iau contact cu rudele şi vecinii. În aceste condiţii, în cazul apariţiei unui caz de infectare cu COVID-19, numărul persoanelor afectate ar putea creşte exponenţial.

Această problemă o ridică şi primarul din Căzăneşti, localitate cu 3.500 de oameni, care spune că cel mai bine ar fi ca cei întorşi din străinătate să fie izolaţi în centre din apropierea graniţelor. "Aşa ar fi cel mai bine. Cum intră în ţară, dacă vine din zonă cu risc epidemiologic, să-l bagi în izolare imediat. Degeaba se face transport protejat, dacă ei când ajung acasă stau laolaltă cu alte 5-6-10 persoane", a precizat primarul. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite