Detaliul-cheie de care nu ţinem cont când ne montăm aparate de aer condiţionat sau folosim ventilatorul. Lista neagră întocmită de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Confortul termic oferit de aparatele de aer condiţionat poate duce, de multe ori, la boli grave, spun medicii
Confortul termic oferit de aparatele de aer condiţionat poate duce, de multe ori, la boli grave, spun medicii

Cele mai uzuale aparate care ne răcoresc pe timp de caniculă pot fi şi cele mai periculoase. Medicii atrag atenţia că aparatele de aer condiţionat şi ventilatoarele ne pot, însă, îmbolnăvi.

Temperatura din termometre nu dă semne că ar vrea să scadă. Prognozele meteo arată că în continuare România este sufocată de căldură. Cea mai la îndemână metodă pentru a ne răcori este să pornim aparatele de aer condiţionat sau ventilatoarele. Tehnologia ne ajută şi, astfel, aparatele care oferă aer rece pe timpul arşiţei pot fi montate peste tot. De la bordul maşinii şi până în sufragerie, fiecare dintre noi încercăm să ţinem piept valului de caniculă.

Medicii atrag, însă, atenţia că aceste mijloace prin care încercăm să păcălim temperaturile ridicate de afară ne pot afecta serios sănătatea.

„Fie că vrem să credem, fie că nu vrem, aparatele de aer condiţionat şi ventilatoarele sunt un pericol pentru sănătate. Eu aş fi chiar împotriva utilizării lor”, spune convingător medicul Mihail Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa.

Părerea medicilor

Specialiştii explică faptul că îmbolnăvirea organismului cauzată de folosirea aparatelor anti-caniculă este determinată de schimbarea bruscă de temperatură la care este spus corpul uman. Mai concret, atunci când mergem pe stradă la aproximativ 40 de grade Celsius, cu plus, iar apoi intrăm într-o încăpere unde temperatura nu trece de 22 de grade, în corpul nostru se produce o dereglare, care are efecte asupra sistemului imunitar.

„Aparatele de aer condiţionat degajă o temperatură mult mai mică faţă de cea de afară, iar când intrăm brusc în contact cu astfel de medii răcoroase, să le spunem, corpul suferă un stres fizic. Schimbarea bruscă determină scăderea imunităţii, care, evident, favorizează apariţia bolilor” explică medicul Mihail Lungu, din Slobozia.

Pneumonia, marele pericol

Bolile provocate de aparatele de aer condiţionat afectează în principal sistemul respirator. Astfel, susţin specialiştii, putem să contactăm foarte multe afecţiuni respiratorii. Cele mai simple dintre acestea sunt infecţiile acute respiratorii simple (IACRS), care sunt însoţite de dureri de cap, nas înfundat, tuse sau febră. De asemenea, sunt situaţii în care bolile pot fi mai grave, cum sunt, de exemplu, pneumoniile sau bronşitele.

„În funcţie de fiecare organism şi de cât de mult ne expunem la mediile răcoroase, putem să ne îmbolnăvim mai mult sau mai puţin. Aşa cum am mai spus, de preferat ar fi să evităm utilizarea aparatelor de aer condiţionat”, completează medicul Mihail Lungu.

Ca şi în cazul bolilor respiratorii din timpul iernii, şi răcelile de vară sunt tratate cu aceleaşi tipuri de medicamente. Tot ceea ce trebuie să facă persoanele a căror stare de sănătate se schimbă este să meargă la un consult medical. În funcţie de diagnostic, doctorii vor prescrie tratamentul adecvat, astfel sâcâitoarele probleme respiratorii să dispară cât mai repede. 

Vă mai recomandăm:

De ce este sindromul Tourette, boala care te face să înjuri, un mister pentru lumea medicală. Vreme de 130 de ani nu s-a găsit niciun leac

Păducelul, planta-minune care ne salvează inima şi ne ţine nervii în frâu

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite